За всеки вкус
Носят наслада и прохлада в жегите
Алкохолът е в минимални количества
Освен топло време и ефирни дрехи, лятото означава парти край басейна, пикник в гората, барбекю в задния двор и всякакви дейности на открито, които най-накрая ни събират със семейството и приятелите. Но топлото време и слънчевите дни означават също, че нараства нуждата от освежаване, например с вкусни домашни коктейли. Баристи от най-голямото училище за кафе в света Lavazza Training Center в Торино споделят специална селекция от разнообразни рецепти за коктейли с кафе, които да удивят гостите ви и да им позволят да опитат кафе, каквото никога не са очаквали.
Опреснете уменията си на барман-миксолог, вземете необходимите съставки и инструменти и следвайте рецептите по-долу, като изберете тази, която най-добре отговаря на вашите нужди и вкус!
Ликьор с кафе
Вкусна напитка за завършек на летните вечери и нов прочит на класическото кафе.
За захарния сироп:
250 мл вода
250 г тръстикова захар
Съставки за ликьора:
250 мл алкохол 95 градуса
100 мл кафе еспресо
25 г кафе на прах
150 мл вода
2 шушулки ванилия
Приготвяне:
За да приготвите сиропа, смесете захарта и водата в тенджера, сложете я на котлона и след като кипне, варете в продължение на 9 минути. Залейте ванилията и кафето на прах с алкохола и ги оставете да киснат в продължение на 7 дни. Прецедете получената течност с помощта на салфетка или хартиен филтър, предварително намокрени, изстискани и поставени в голяма цедка. Пригответе еспресото. Смесете захарния сироп (250 мл) с алкохола. Добавете еспресото и след това водата, за да намалите алкохолното съдържание. Оставете да изстине на стайна температура. Налейте в бутилка и сложете във фризера. След като изстине, ликьорът е готов да бъде поднесен.
Вечерно айс кафе
Освежаваща напитка, на която да се насладите, докато съзерцавате летните залези.
Съставки:
1 “дълго“ еспресо
6-7 кубчета лед
1 с.л. ликьор амарето
1 ч.л. захар
Течна сметана
Горчиво какао
Приготвяне:
Сложете 6–7 кубчета лед и 1 чаена лъжичка захар в шейкър. Добавете супена лъжица ликьор амарето и едно дълго еспресо. Затворете шейкъра добре и разклатете енергично в продължение на 10–15 секунди. Отворете шейкъра и изсипете течността в коктейлна чаша, като отцедите леда с подходяща цедка. Накрая добавете отгоре няколко капки леко разбъркана течна сметана и поръсете с горчиво какао.
Обърнато ирландско кафе
Кадифената текстура на сметаната среща дръзкия вкус на уискито и силния аромат на кафе. Обгръщаща и успокояваща рецепта за летните вечери, когато топлите лъчи са заменени от освежаващ бриз.
Съставки:
готово еспресо
250 мл мляко
300 мл сметана
100 г захар
9 г желатин
Уиски
Приготвяне:
Изсипете млякото, сметаната и захарта в съд. Загрейте на слаб огън и точно преди сметаната да кипне, сложете желатина в съд със студена вода и го оставете да кисне около две минути. Щом сметната кипне, отцедете желатина и го добавете към сместа. Разбъркайте бавно и спрете котлона. Добавете уискито и разбърквайте, докато получите гладка смес. Вземете 5 чаши, изсипете около 100 мл от сместа във всяка и оставете да преседят в хладилника около 24 часа. Пригответе еспресото и сипете по една чаша върху сметаната във всяка чаша. Обърнатото ирландско кафе е готово за поднасяне.
Морета фанез
Първоначално това кафе е любима напитка на рибарите и моряците от пристанище Фано, за да ги стопля по време на работа. То е едновременно силно и сладко, отличен диджестив или средство за повишаване на енергията следобед.
Съставки:
1 еспресо
10 мл бренди
20 мл анасонова напитка
10 мл ром
Тръстикова захар
Лимонова кора
Приготвяне:
Сипете трите алкохолни напитки в чаша за пунш. Добавете 2 пакетчета тръстикова захар. Затоплете на пара, докато захарта се разтвори напълно. Сипете еспресото и украсете с лимонова кора.
Еспресо Мартини
За отпускаща атмосфера в часа на коктейлите, вкусна и уникална рецепта с отличима плътност, благодарение на маслата, отделени при разклащане на кафето.
Съставки:
1 пълна чаша кафе
30 мл водка
30 мл ликьор Франджелико
6 кубчета лед
5 г захар
1/2 джандуйото (шоколадов бонбон)
Приготвяне:
Пригответе еспресо и го подсладете. Сложете леда, подсладеното кафе, водката и ликьора Франджелико в шейкър. Разклатете добре и изсипете съдържанието в чаша за мартини. При поднасяне, срежете шоколадовия бонбон наполовина и с нож направете разрез, с който да закрепите бонбона на ръба на чашата.
Къде как го правят
Кафето на Балканите се сервира с чаша вода.
Всеки географски район има своите особености в приготвянето на кафето. Ние, на Балканите, също претендираме за наше типично кафе, макар в повечето случаи да става дума за една и съща рецепта – фино смлените печени зърна, подсладени или не, се варят във вода в медно джезве, докато съдържанието кипне. Слага се по лъжичка кафе и чашка вода на човек, плюс по една за джезвето. Една от разновидностите му е "въртяно кафе на пясък". То трябва не само да се опита, а и да се види, защото варенето му е цяло изкуство.
Да погледнем и към други държави, които имат свои традиции в приготвянето на кафе.
Ирландско кафе
Във висока стъклена чаша се слага 1 чаена лъжичка кафява захар, налива се 30 мл ирландско уиски и се бърка, докато захарта се разтвори напълно. После се добавя 100 мл еспресо и много внимателно се бърка. Накрая отгоре се поставя разбита сметана, а върху нея се настъргва малко индийско орехче.
Виенско кафе
Две чаени чаши вече направено еспресо се смесват с 2 супени лъжици течен шоколад, разбърква се и се доливат 150 мл прясно мляко. Разлива се в отделни чаши и се поръсва с канела. Отгоре се слага сметана.
Английско айс кафе
Вари се обикновено турско кафе, което много старателно се прецежда, охлажда се и чак тогава се налива в чашите. Във всяка чаша се слага по една топка сладолед, а отгоре се украсява със сметана. Поднася се със сламка.
Френско кафе
Около 30 г (6 чаени лъжички) смляно кафе се запарват в 250 мл вода и след това се филтрират. Добавя се една щипка сол, разбърква се и се разсипва по чашките. Във всяка се слага по малко коняк и захар по желание.
Класика в жанра
Най-предпочитаните миксове по света
Поднасят се студени, със захар или сол по ръба на чашата
Коктейлите са класическо питие за партита и срещи, в които не бива да наблягате на много алкохол. Те са за удоволствие, пият се бавно и създават приятелства. Описани са в много литературни произведения, пият ги от героите на Хемингуей до шпионина Джеймс Бонд.
„Маргарита“
Най-популярният класически коктейл с текила. Обикновено се прави с текила, портокалов ликьор и сок от лайм, поднесени със сол върху ръба на чашата.
„Драй мартини“
Сухото мартини е било и винаги ще си остане класика във всички барове по света. Прави се със сух вермут и джин. Украсява се с маслинка.
„Дайкири“
Най-популярният коктейл с ром. За класическата рецепта се изисква бял ром, сироп (захарен) и сок от лайм. Създадени са и безброй вариации с други сокове и подсладители.
„Манхатън“
Приготвя се със сладък червен вермут, канадско уиски, няколко капки ангостура битер (Angostura bitters) и се гарнира с коктейлни черешки.
„Негрони“
Коктейлът се прави с джин, вермут Martini Rosso и италиански ликьор Campari, като се гарнира с портокалова кора.