Освободиха задържаните гръцки журналисти

Освободиха тримата гръцки журналисти, които бяха арестувани след подадена жалба от военния министър Панос Каменос във връзка с репортаж отразяващ ситуацията в бежанския лагер "Мория" на остров Лесбос.

Издателят на вестник "Филелефтерос", Танасис Мавридис, директорът на вестника Панайотис Лампсиас и главният редактор на политически репортаж Катерина Галану бяха отведени пред прокурора, който реши да не повдига обвинения за преследване. Напротив, Атинската прокуратура призова за предварително разследване и проучване възможността за извършено престъпление "клевета" срещу тях.

"Демокрацията има антитела, свободата на словото победи", заяви Панайотис Лампсиас, на излизане от полицията и допълни, че "демокрация, в която гражданите и медиите не могат да критикуват правителството, престава да бъде демокрация ".

В същото време политическа буря предизвика хода на министър Панос Каменос срещу седемте журналисти от вестник "Филелеферос". Трима от тях прекараха нощта в ареста на полицейския участък в квартал Екзархия, където пристигнаха доброволно, след като бяха уведомени за въпросната жалба подадена от министъра.

След скандала политическите партии се обединиха около идеята, че трябва да се премахне процеса за задържане на журналисти за репортаж в медиите. Призовават правителството най-сетне да премахне този процес, който е анти-свободен акт и има за цел да тероризира и цензурира журналистическите репортажи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"