Освободиха предсрочно и втория осъден за убийството на студента Мартин Борилски

Георги Желязков, който изтърпява присъда от 19 г. лишаване от свобода за убийството на студента Мартин Борилски, бе освободен от затвора условно предсрочно с определение на Варненския окръжен съд. 

Студентът по право в Сорбоната Мартин Борилски бе убит на 21 юли 2000 г. в квартирата си в Париж. По тялото му съдебните медици изброиха над 93 прободни рани. 10 години по-късно Върховният касационен съд потвърди решението на великотърновските апелативни магистрати, с което Георги Желязков бе осъден на 19 г. лишаване от свобода, а съучастникът му Стоян - на 17 г.

През февруари 2019 г. първи на свобода предсрочно излезе Стоян, а на 15 януари тази година Варненският окръжен съд уважи и молбата на Георги, но месец по-късно въззивната инстанция отмени определението. 
Сегашното дело бе образувано по молба на Желязков, която според администрацията на затвора е допустима и основателна. От прокуратурата опонираха, че няма категорични доказателства 41-годишният днес затворник да се е поправил.

Според съда обаче по-нататъшния престой на Желязков зад решетките е ненужен и обществено неоправдан. До момента на разглеждане на делото той е изтърпял 13 г. 9 м. и 27 дни, част от които е натрупал от работа, стана ясно на заседанието. Магистратите определиха изпитателен срок за остатъка от наказанието в размер на 5 г. и 2 месеца и наредиха Георги да се среща периодично с пробационен служител през следващите 2 г.
Определението на Варненския окръжен съд може да бъде обжалвано пред Апелативен съд - Варна.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"