Осем проекта на граждани с финансиране по програмата „Бъди активен“ в Горна Оряховица

Приключи приемът и класирането на проекти, с които жители на община Горна Оряховица кандидатстваха за общинско финансиране в размер до 1000 лв. За насърчаване на малките граждански инициативи бе създаден нов фонд „Бъди активен“ с общ бюджет за тази година от 30 000 лв. Разработени бяха специални правила за кандидатстване и методология за оценка на подадените предложения.

Общо 11 проекта постъпиха в общинската администрация в указания срок. Те бяха разгледани и оценени на два етапа от специално назначена комисия. В състава ѝ влизат двама общински съветници и експерт по ТСУ в администрацията. Секретар на комисията е специалистът от отдел „Култура“ Теменуга Йорданова, председател е зам.-кметът Даниел Божанков.
Осем от разгледаните на втория етап предложения бяха одобрени.

Проектните предложения, които не получават финансиране отпадат, защото след направената проверка е установено, че кандидатстващите лица имат неплатени данъчни задължения, което противоречи на условията. По думите на зам.-кмета Даниел Божанков въпросните проекти са добри и биха донесли ползи за общността, затова той изрази надежда, че на следващия етап отново ще бъдат подадени, при спазване на регламента.

Одобрените проекти са много интересни, обясни Божанков. Някои включват облагородяване на междублокови пространства и оформяне на кътове за отдих и комуникация, нова растителност, създаване на жив плет и др.
Сред проектите, които получават общинско финансиране има и такива, предвиждащи различни дейности, свързани с доброволчество, като средствата по тях са основно за материали и пособия. 

Такъв е проектът „В търсене на бабините гозби“, който цели да се проучат и популяризират традиционни горнооряховски рецепти. След приключването му ще бъде издадена книжка „20 традиционни рецепти от Горна Оряховица“. 

Интересни дейности са заложени и в проект „Взаимност и житейско образование“, който ще спомага за хармония и уважение в отношенията между деца, родители, съседи. Предвижда детски работилници, математически и спортни игри, културни приключения, а също уроци за това как подрастващите да се предпазват от нараняване, как да уважават своите партньори и съперници в игрите и др.

Проект „Опознай историята на Горна Оряховица“ пък ще се осъществи в партньорство с горнооряховския Исторически музей, а на ключови места в града ще бъдат поставени QR кодове, препращащи към информация за съответния обект.
„Част от останалите проекти също бяха с допълнителни партньори, като читалища и младежки организации. Много от инициативите са предвидени така, че да могат да се продължават в годините, което направи много добро впечатление на комисията и разбира се донесе точки за устойчивост“, коментира зам.-кметът Божанков.

Всички резултати и протоколите от заседанията са публикувани на страницата на Община Горна Оряховица, в секция „Бъди активен“ - https://www.g-oryahovica.bg/budi-aktiven
Очаква се в следващите дни да бъдат подписани договорите за финансиране и изпълнението на проектите да започне.
Веднага след това ще бъде обявен и втори прием на документи по програмата, в която за настоящата година все още има ресурс в размер на около 22 000 лв.

За следващата година е възможно и завишаване на общия размер на средствата по програмата „Бъди активен“, сподели Даниел Божанков.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, "Труд news", Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"