Осигуряват 7 млн. лв. от Европа за укрепване на Бузлуджа

Общината в Казанлък иска да получи средства от държавата, за да ремонтира паметника

Местен референдум на 17 ноември ще си каже думата за съдбата на строителния и архитектурен шедьовър

Един от 7-те най-застрашени обекти на Стария континент

Проект за 7 млн. лв., свързан с ремонта и опазването на паметника “Бузлуджа”, ще изпълнява Общината в Казанлък в партньорство с областната администрация - Стара Загора и фондация “Проект Бузлуджа”. Целта е да се съхрани автентичният облик на обекта - паметник на културата с национално значение, образец на следвоенния модернизъм в България и Европа. Както и да спре разрушението и да се осигури безопасен достъп за посетители, съобщиха от местната администрация в Града на розите.

Темата “Бузлуджа” влезе и в дневния ред на общинския съвет в Казанлък, тъй като за изпълнението на проекта е важно местната власт да поеме стопанисването на паметника. За да се пристъпи към тази стъпка обаче, кметът Галина Стоянова настоява да се проведе местен референдум, на който жителите на общината да си кажат думата. Съветниците приеха тези доводи и дадоха съгласието си да има обществено допитване на 17 ноември, на което хората да отговорят с “да” или не” на въпроса “Подкрепяте ли община Казанлък да получи и ползва безвъзмездно имот, частна държавна собственост - “Дом - паметник” на връх Бузлуджа, за срок от 10 години?”.

Паметникът е построен като Дом на БКП през 1981 г. и бе зарязан през 90-те години като символ на предишния социалистически строй. Той бе оставен на милостта на крадците и природата. Интересът към него обаче расте, след като фондация “Проект Бузлуджа” предложи уникалната сграда да бъде запазена като място за изкуство, образование, събития и туризъм. От фондацията посочват, че е важно тя да бъде съхранена, не само защото “е шедьовър на архитектурата, строителството и изкуството, но и защото трябва да помним миналото си, особено ако е травматично или трудно”. “Днес той е символ на конфликт между хората с различни гледни точки към миналото. Целта ни за бъдещето е да запазим сградата като място на диалог и образование”, уточняват от “Проект Бузлуджа”.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Росица Николова, "Труд news", Сливен

Този уебсайт използва "бисквитки"