Осигуряват ни на по-малко пари

Средният осигурителен доход намаля до 875 лева през юни

Въвеждат минимални възнаграждения по-сектори

Българите получават осигуровки върху по-малки заплати, показват данните на Националния осигурителен институт. Размерът на средния осигурителен доход за страната за месец юни спадна до 875 лв. За сравнение през май средната сума, върху която се плащат осигуровки, беше 884,18 лева, а през април стигна до 893,27 лева. Според експерти една от причините за понижението на средния доход е включването в статистиката на сезонните работници в земеделието и туризма, които получават по-ниски възнаграждения.

Едно от решенията е да се въведат минимални заплати по браншове. Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков това може да се случи след година. Тогава ще отпадне договарянето на минималните осигурителни доходи от бизнеса и синдикатите и ще бъдат въведени минимални заплати по сектори.

Предложението идва от синдикатите, след като работодателските организации отново обявиха, че няма да участват за трета поредна година в преговорите за минималните осигуровки по длъжности в икономическите дейности. Според бизнеса определянето им е остаряла практика, несъобразена с икономическото състояние на отделните сектори. Работодателите твърдят, че нарастването на осигурителната тежест върху неквалифицирания и нископлатен труд някъде води до повече сива икономика. Според тях подобни административни увеличения не са обвързани с ръста на производителността на труда.

След отказа им държавата – в лицето на социалния министър, определи административно увеличението на минималните осигурителни прагове за 2018 г. с 3,9%.

От 2020 г. у нас може да бъде въведен и механизъм, по който социалните партньори да договарят минималната заплата за страната, твърди още министър Петков. По думите му предложението на синдикатите е било това да става с така наречената “Класификация А-31”, която обхваща по-малко икономически дейности.

По данни на социалното министерство за първите 5 месеца на годината ръстът при минималните осигурителни доходи е 6,9 на сто. Към момента, вноските се правят върху минимален доход от почти 600 лева, което надхвърля размера на минималната работна заплата.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"