Османи: Косово не се колебае да протегне ръка за сътрудничество, Вучич се ръководи от политическо мислене от миналото

Президентът на Косово Вьоса Османи каза, че Косово не се колебае да протегне ръка за сътрудничество, въпреки че, както каза тя, „президентът на Сърбия Александър Вучич е политик, който се ръководи от политическо мислене от миналото, “ съобщава reporteri.net.

При пристигането си в Тирана Османи заяви, че "подобен начин на мислене е започнал войните в Югославия".

„За съжаление, Вучич е продължение на начина на мислене, който съществуваше през 90-те години в Сърбия и именно този начин на мислене доведе до войни и унищожаването и убийството на 150 000 цивилни. Това е начин на мислене, от който всеки трябва да се отърве. Това, което Косово показва тези дни, е обратното на това, което показва Вучич. Протягаме ръка за съдействие, въпреки че никога не се извиниха за престъпленията, които извършиха. Но ние вярваме, че диалогът, воден от ЕС и подкрепян от САЩ, е единственият начин да се придвижим напред към окончателно споразумение, фокусирано върху взаимното признаване“, каза още Османи.

На въпрос дали ще има преговори между Косово и Сърбия на срещата на върха ЕС-Западни Балкани, тя каза, че не е мястото за това, защото те се водят в Брюксел.

„Това не е място за диалог или преговори между Косово и Сърбия. Както знаете, това е специален процес, който се подпомага от Европейския съюз. Това е процес, който според нас трябва да се съсредоточи върху взаимното признаване и в същото време да защити и запази териториалната цялост на Косово, неговия унитарен характер, както и неговата конституционна система“, допълни Османи.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"