Османи: Решението за премахване на визите за сръбски паспорти застрашава интеграцията на сърбите в Косово

Президентът на Косово Вьоса Османи разговаря вчера с посланика на Съединените американски щати в Прищина Джефри Ховениер и по този повод изрази безпокойството си от решението на Съвета на Европейския съюз да признае сръбските паспорти, издадени от Координационен център в Белград и да позволи на косовските сърби да пътуват с тях без визи в ЕС, се казва в прессъобщението на президентството.

Османи каза, че това решение се отразява негативно върху степента на върховенството на закона в Косово, както и че застрашава усилията за интегриране на сръбската общност в Косово.

„Говорейки за последните събития в страната, президентът изрази безпокойството си от вчерашното решение на Съвета на Европейския съюз за премахване на визовия режим за граждани на Косово, които притежават незаконни сръбски паспорти“, се казва в прессъобщението на президентството.

На срещата беше обсъдено и участието на Османи в дейности в рамките на срещата на върха на НАТО, което според нея служи на стратегическото развитие в полза на подобряването и поддържането на мира и сигурността в региона и извън него.

Османи подчерта положителното въздействие, което членството на Косово в НАТО ще има върху устойчивия и дългосрочен мир и сигурност.

Османи и посланик Овение също така обсъдиха поредица от правни инициативи, които институциите водят напоследък, и се съгласиха относно важността на гарантирането на зачитането на демократичните принципи и най-високите стандарти за правата на човека.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"