ОССЕ: Изборите в Беларус са опорочени

Произведените вчера парламентарни избори в Беларус са опорочени от "сериозни ограничения на основните свободи", заяви днес Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирана от ДПА. "Преминалите избори не съответстват на важни международни стандарти за демократично гласуване", заяви ръководителката на мисията от наблюдатели на ОССЕ Маргарета Седерфелт, цитирана от ТАСС и БТА.

Тя каза, че съществени недостатъци при преброяването на гласовете поставят под съмнение обективността на процеса и обявяването на резултатите и подчерта нуждата от цялостна реформа на изборното законодателство. Седерфелт отбеляза също, че недостатъчните защитни механизми в деня на изборите и по време на предварителното гласуване са се отразили негативно върху обективността на изборния процес.

Организацията, която наблюдаваше протичането на изборите в цялата страна, отбелязва, че е имало "атмосфера на сплашване" на политическата опозиция, заяви Седерфелт на пресконференция в Минск. Избирателите са насърчавани да гласуват само за одобрени от властите кандидати, заяви представителката на ОССЕ, като се позова на констатациите на близо 400 свои наблюдатели.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"