От 1 юли се очаква поскъпване на кафето в Гърция

От 1 юли ще поскъпне кафето в заведенията за обществено хранене в Гърция, алармират от бранша. Повишеният ДДС върху заведенията за обществено хранене ще се прехвърли изцяло върху потребителите.

Според Министерството на икономиката и финансите повторното въвеждане на повишен ДДС върху напитките, сервирани в кафетерии (кафе, чай, какао), ще доведе до спестявания от 43 милиона евро годишно, което частично ще компенсира фискалните разходи за разширяване на намаления ДДС върху доставка и напитки за вкъщи, които се оценяват на 65 милиона евро годишно.

От сектора на общественото хранене реагираха с писмо до министъра на икономика и финансите Костис Хадзидакис с искане за хоризонтално задържане на ДДС от 13% върху кафето и безалкохолните напитки.

„За нас е изключително трудно да разберем логиката зад това увеличение, когато кафето вече е обременено с акциз от 2017 г.“ се отбелязва в писмо от федерацията на ресторантьорите.

По тяхно мнение „увеличеният ДДС от заведенията за обществено хранене, ще бъде изцяло прехвърлен върху потребителите, като се има предвид, че международните цени на кафето през последните шест месеца са се увеличили със 17% за сорта Арабика и с 50% % за сорта Робуста“.

Експерти от бранша изчислиха, че от 1 юли сервираното кафе ще поскъпне с поне 20-30 цента, например от 3,50 на 3,80 евро, което е почти 9%.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Бойка Атанасова, кореспондент на "Труд" в Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"