От ВМРО искат наказателна отговорност за родители, които умишлено спират децата си от училище

Във връзка със зачестилите случаи на родители, които умишлено възпрепятстват децата си да посещават училище ние от ВМРО – Българско национално движение, ще поискаме тези действия да бъдат обявени за криминално деяние по смисъла на Наказателния кодекс на Република България, съобщават от партията. Такава тенденция е особено подчертана в циганските махали, които са предпоставка за последващата циганска престъпност, както и реалното маргинализиране на цели поколения.

В Конституцията на страната ни е казано ясно, че образованието е задължително за всички лица до навършване на 16-годишна възраст. Именно това е възрастта, която вменява по-различни граждански права. До 16-годишна възраст лицето е малолетно и недееспособно и отговорност за него носят родителите му. Поради тази причина, стъпвайки на изконните ценности и традиции, както и културните и морални стожери на обществото, основният от които за нас от ВМРО е доброто образование, смятаме, че - въпреки добрите резултати от акциите на Министерство на образованието и науката органите на социалното министерство, които върнаха над 150 хиляди деца в училище - усилията трябва да се насочат към по-сериозни мерки спрямо семейната среда.

Ето защо за да се спре напълно безотговорното и граничещо с насилие над личността умишлено спиране на децата от училище, ще внесем промени в Наказателния кодекс, които налагат наказателна отговорност за родителите, които извършват това престъпно деяние.

В българското законодателство има наказания за кражбата както на вещи, така и на интелектуална собственост, а за спирането на едно лице от образование, което е фактическо умствено ограбване – не. Ние от ВМРО – БНД отново подчертаваме, че лишаването на един човек от образование реално го лишава от възможност за нормален и пълноценен живот. Когато това се случва в крехка детска възраст, без възможност лицето да противодейства или само да взима решения за бъдещето си, това е престъпление против личността и трябва да бъде гонено с цялата строгост на закона.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"