От кабинета на Зеленски признаха, че са обсъждали със Запада нахлуването в Курск

Киев е обсъдил със своите западни съюзници нахлуването в руската Курска област, което започна на 6 август, каза съветникът на ръководителя на канцеларията на президента на Украйна Михаило Подоляк пред The Independent.

„Имаше дискусии с партньори, но непублични“, отговори Подоляк на конкретен въпрос и подчерта, че има „някои неща“, които трябва да се случват с „елемент на изненада“. 

Завземането на руски територии от Украйна е единственият начин да принудим Владимир Путин да седне на масата за преговори, отбеляза съветникът на Зеленски: „Трябва да използваме абсолютно ясни инструменти, за да принудим Русия (към преговори). Един от тях е военен инструмент за принуда."

Според Подоляк сега за Киев е важно да нанесе значителни „тактически поражения“ на Русия в допълнение към икономическите и дипломатическите методи на натиск. „В района на Курск виждаме оптимизирането на този военен инструмент за принуда“, обясни той.

Съветникът на Зеленски засегна и темата за ограниченията върху използването на западни оръжия срещу военни цели на руска територия. Според него за Украйна е важно да може да атакува източници на заплаха – да унищожава бази, от които се извършват ракетни и артилерийски атаки.  

"Оръжията, прехвърлени на Украйна, трябва да станат нейна отговорност и въпросите за управлението на тези ресурси трябва да бъдат решени в Киев", смята Подоляк. Премахването на забраната за използване на оръжия с голям обсег би променило коренно хода на войната, сигурен е той: „Русия ще разбере, че цената на тази война е твърде висока“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"