От Кремъл отричат ​​Путин да се е срещал с арестувания шеф на "Телеграм"

Говорителят на Кремъл отрече руският президент Владимир Путин да се е срещал със създателя на платформата "Телеграм", дни преди същият Павел Дуров да бъде арестуван във Франция. Русия ще изчака официално изявление за задържането му, преди да коментира в детайли.

На първата си пресконференция след триседмична лятна пауза Дмитрий Песков каза, че няма да прави оценка на случилото се, докато не разбере "в какво точно е обвинен Дуров". 

"Все още не знаем в какво точно е обвинен Дуров", уточни Песков. "Все още не сме чули официално изявление по въпроса и преди да кажем нещо, трябва да изчакаме да се изясни ситуацията. В какво точно се опитват да уличат Дуров? Без да знаем, вероятно би било погрешно да се правят изявления", заяви говорителят на Кремъл.

И "Телеграм" отрече спекулациите, че дни преди ареста Дуров е пътувал специално до Азербайджан, за да се срещне там с лидера на Кремъл по време на официалното посещение на държавния глава в страната. 

Според азербайджанските медии шефът на "Телеграм" е почивал три седмици на брега на Каспийско море, преди да отпътува за Франция, където е бил задържан в неделя вечерта.

Арестът на Павел Дуров, който е роден в Санкт Петербург, но живее в Дубай от 2017 г., предизвика вълна от възмущение сред руските депутати в неделя. Те дори организираха протестен митинг пред френското посолство в Москва, твърдейки, че Павел Дуров е преследван, защото отказал да се подчини на диктата на Запада. 

Шифрованото приложение "Телеграм", базирано в Дубай, има близо 1 милиард потребители и е особено влиятелно в Русия, Украйна и републиките от бившия Съветски съюз.

TRUD_VERSION_AMP:7//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"