От Нова година: Контрольори под прикритие в столичния градски транспорт, влизат в сила билетите за време

От Нова година в градския транспорт в София влизат в сила новите билети за време – 30 и 60 минути, с които ще се пътува с метро или друг обществен транспорт.

„Новите превозни документи са факт още от септември. За пръв път може да се закупи годишна карта за ученик и студент. Наличен е и нов билет за младежи до 26 години. С това удобство дадохме възможност на родителите с едно пътуване до касите на ЦГМ да заредят картите на децата си за цяла година. Билетите за време предстои да стартират от 1 януари“, заяви изпълнителният директор на Центъра за градска мобилност Димитър Дилчев.

По думите му с настоящата цена от 1,60 лева пътниците ще имат право на неограничен брой прекачвания в рамките на 30 или 60 минути. При всяко едно от тях билетът следва да бъде валидиран.

„След последната валидация на този 30 или 60-минутен срок, ще можете да продължите пътуването си до последната дестинация“, поясни той.

Дилчев подчерта, че ако картите или билетите за пътуване не бъдат валидирани, пътниците подлежат на санкции. Контрольорите обаче ще им отпуснат гратисен срок.

„От няколко месеца в София работят екипи, които не са с униформи – качват се и пътуват с вас, след което започват проверката внезапно. От следващият месец ще има и контрольори с камери, за да може проверките да протичат нормално“, каза още той.

Новите превозни документи

Билет 30+ – той позволява прекачвания в рамките на 30 минути след първата направена валидация. Ще струва 1.60 лв. и може да се зареди в Sofia City Card, Ultralight или да се ползва с банкова карта (услугата PayAsYouGo). При прекачване задължително трябва да се валидира отново във всяко следващо превозно средство. Последната валидация трябва да е преди изтичането на срока от 30 мин., за да се пътува до крайна дестинация. При реализирани пътувания с над 2 билета в рамките на деня, заплатени с една и съща банкова карта, автоматично се агрегира дневна карта за всички линии на цена 4 лв.

Билет 60+ – позволява прекачвания в рамките на 60 минути след първата направена валидация. Цената му ще е 2.20 лв. Валидацията отново е задължителна при качване в следващо превозно средство. Важи и за ползване на транспорт при поискване. Зарежда се в  в Sofia City Card, Ultralight или да се ползва с банкова карта (услугата PayAsYouGo).

Билет от водача – това е досегашното хартиено билетче, но цената му ще е вече 2 лв. То ще важи само за конкретното превозно средства, от което сте го закупили и няма да дава право на прекачвания.

Дневна карта – това е досегашната вече добре позната карта. Цената й е се запазва – 4 лв. Пътуването с нея е неограничено. Закупува се от пунктове на ЦГМ, каси на метро, през приложението Mpass.

24-часова карта – важи за неограничен брой пътувания с всички видове транспорт (без този при поискване), но в рамките на 24 часа. Цената й ще е 6 лв. Срокът й започва да тече от момента на покупката. Може да се закупи и за бъдеща дата, като тогава срокът ѝ започва да тече от 00:00 ч. на избраната дата и важи до 23:59 ч. на същата. Зарежда се в Sofia City Card или в картата Ultralight.

72-часова карта – работи на същия принцип като 24-часовата карта. Цената й е 15 лв.

Седмична карта – активира се при пътувания от понеделник до петък, когато сте ползвали повече от два билета 30+. Цената й е 20 лв. В края на всеки ден те се агрегират като дневна карта от 4 лв., а ако плащанията са били само с банкова карта, за събота и неделя получавате безплатно пътуване. Единствено трябва да валидирате банковата карта при качване в превозно средство и пътуване за 0 лв. през уикенда в цялата мрежа.

Годишна карта – включва всички линии и не се ограничава до време. Персонализираната струва 365 лв., а неперсонализираната – 600 лв. Вече за нея може да се плаща и на три вноски. Първата вноска за три месеца е за 150 лева, следващите три месеца са за 120 лева, а последните 6 са за 100 лева. Закупува се от пунктовете за продажба на ЦГМ и може да се зарежда онлайн.

Карта учащ – за ученици и студенти редовно обучение, като картата е годишна. Цената й е 200 лв. и позволява неограничени пътувания и прекачвания в транспорта. Купува се от пунктовете за продажба след представяне на редовен документ за записана учебна година.

Младежка карта – за младежи до 26 ненавършени години, независимо дали работят или учат. Цената й е 250 лв. и е годишна. Купува се в пунктовете на ЦГМ срещу лична карта.

Карта за родители – предвидена за родите на деца от 0 до 2 г., които са в отпуск. Картата е месечна и ще струва 10 лв. Закупува се срещу документ, удостоверяващ правото на ползване.

В сила остават т.нар. безплатен „бял билет“ при мръсен въздух, както и нощната карта на цена от 2 лв., но за момента СОС не е решил да върне нощния транспорт в столицата.

Важно е да знаете, че валидацията става задължителна при качване. В противен случай ще бъдете глобени с 3 лв.

Безконтактни електронни носители

Банкова карта (услугата PayAsYouGo) – в превозното средство с дадена банкова карта може да се валидира само един пътник. Причината за това е предвидената агрегация на пътуванията до дневна карта от 4 лв.

Sofia City Card – това е добре познатата карта, която представлява пластика с чип, позволяваща многократно зареждане на краткосрочни и дългосрочни превозни документи. Цената ѝ е 3 лв и се  издава в пунктовете за продажба на ЦГМ. Краткосрочните превозни документи могат да бъдат заредени в пластиката в пунктовете на ЦГМ, в касите на метрото и онлайн през уебпортал. Дългосрочните превозни документи (абонаментни карти) се зареждат в пластиката само в пунктовете на ЦГМ ЕАД и през уебпортал.

Ultralight– хартиена карта с чип, позволяваща многократно зареждане само на краткосрочни превозни документи. Цената ѝ е 0.80 лв. и може да бъде закупена от пунктовете за продажба на ЦГМ, както и от всички каси в метрото.

Mpass – мобилното приложение, с което може да се плаща и предоставя дигитални билети.

Трябва винаги да използвате един и същ носител: физическа карта, телефон, таблет или смарт-часовник. Валидаторите в превозните средства разчитат всеки носител като отделна банкова карта и за да се агрегират пътуванията ви до дневна карта от 4 лв., трябва да изберете един носител и в рамките на деня да извършвате валидациите само с него.

При проверка, предоставяйте на контрольора носителя, с който сте се валидирали.

Винаги следете какво съобщение изписва валидаторът. Всяка индикация, различна от „Валидна карта“, придружена със зелен светлинен сигнал, означава, че конкретното пътуване не е заплатено и при проверка подлежите на санкция.

Ако сте закупили дигитален превозен документ (MPass), който изисква валидация чрез разчитане на QR-код, а в същото време на мобилното ви устройство има електронен портфейл (виртуална карта), трябва да се уверите, че същият е затворен (неактивен). В противен случай, валидаторът може да таксува виртуалната ви карта вместо QR-кода на дигиталния превозен документ.

Заплащането на дължимата сума става след края на работното време на градския транспорт. Можете да проследите всичките си пътувания и дължими за тях суми в приложението City by DSK, като го свалите от AppStore и Google Play.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"