От фойерверките до безразсъдните планинари

Тазгодишната Нова година мина под знака на грандиозните фойерверки и... нещастните случаи с туристи в планините. Без да броим традиционното празнично обръщение на президента, което превъзбуди пък т. нар. политически наблюдатели.

Всъщност, какво толкова се случи. Гърмежите, пиратките и огнените хризантеми в небето бяха повече от обичайното. Но и обстановката беше и е необичайна. Слава Богу, сериозно пострадали от пиротехниката нямаше. Но не така бяха нещата в Балкана. Загина човек, други бяха спасени на косъм, отново се постави въпросът за планинското спасяване и липсата на медицински хеликоптери. Ама това не е от вчера и от днес.

Прав е шефът на Спасителната служба към БЧК - много хора ей така, на инат, тръгват да мерят сили с природата. Не се вслушват в съветите и призивите на специалистите, на други обикновени планинари, които са си патили по стръмните пътеки и заледени склонове на върховете. Но всеки сам си решава в края на краищата. Когато адреналинът и разни други “набухватели” са в повече, проблемът с разумното поведение и необходимата екипировка остава на заден план.

Ако ще държавата да купи 10 летящи линейки, човек каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи...

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Пламен Енчев

Този уебсайт използва "бисквитки"