Отбелязваме Световния ден за борба с епилепсията, в България децата, страдащи от заболяването, са над 20 000

"В България децата, страдащи от епилепсия, са над 20 000", каза пред БТА Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

По думите ѝ в страната ни няма регистър на болните от епилепсия, но по данни на Световната здравна организация, съотносими и към България, пациентите с епилепсия са 1 % от населението. От близо 65 хиляди българи, засегнати от заболяването, една трета са деца, каза още тя.

По думите ѝ около 28 хиляди от българските пациенти се лекуват с лекарства, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

От пациентската организация ще заведат съдебно дело срещу държавата, каза още Събева. По думите ѝ искът ще бъде заради дискриминация, основаваща се на възраст, тъй като някои медикаменти за лечение на болестта се заплащат от Здравната каса до навършване на 18-годишна възраст на пациента.

Тази година Световният ден за борба с епилепсията е под мотото "Заедно за подкрепа и осведоменост". Предвижда се днес да бъде открита виртуална изложба „Обичам живота“, която ще бъде представена във фейсбук, на страницата на асоциацията. В изложбата са включени творби, създадени от деца и възрастни, страдащи от епилепсия.

Отворени врати ще има в столичния Дневен център за деца и лица с увреждания „Безброй чудеса". Предвидена е и среща с Надежда Бачева, заместник-кмет на София по социалните дейности и интеграция на хора с увреждания, както и с Минка Йовчева, директор на дирекция „Социални услуги за деца и възрастни“ в Столична община.

В 18:30 ч. днес, 12 февруари, НДК ще бъде осветен в лилаво - цветът на хората с епилепсия. Очаква се на събитието да присъстват евродепутатът Цветелина Пенкова, както и Деница Сачева, председател на парламентарната комисия по социална и демографска политика, и Искрен Арабаджиев, заместник-председател на комисията, представители на Столична община и др.

TRUD_VERSION_AMP:4//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"