Отварят границата със Сърбия за международен събор на прохода „Кадъ Боаз” 2024

Отварят границата със Сърбия за международен събор на прохода „Кадъ Боаз” 2024. В дните от 19 до 21 юли включително ще може да се преминава свободно на сръбско-българското граница в района старопланинския проход „Кадъ Боаз, съобщават от община Белоградчик.

По традиция международният събор събира сърби и българи от населените места  от двете страни на границата, от съседните села Ново Корито  и Салаш. Съборът,  който е най-големия международен събор на Балканите, се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори са община Белоградчик от Република България и община Княжевац от Република Сърбия.

Годината на основаване на събора е 1925 г. и той се свързва с почитта към Св. вмчк Прокопий. До началото на шейсетте години на миналия век провеждането му е ежегодно, следва няколко годишно прекъсване и от  2002 г. е възстановен.

Преди ден се проведе официална среща между представителите на смесената българо-сръбска комисия бе подписан Протокол за провеждането на събора, уточняват от общината. В детайли са обсъдени всички въпроси относно организацията, преминаването през границата и условията на провеждането на събора.

В програмата на международен събор на прохода „Кадъ Боаз” 2024 са включени изпълнения на самодейни състави от двете държави. В концертните изяви посетителите ще чуят изпълнения на представители на Сдружение “Будители народни”, певческа група “Перуника”, гр. Монтана, НЧ “Паисий Хилендарски - 1926 г.”, танцов състав за автентичен фолклор “Магия” и Детски танцов състав “Живо въгленче”, с. Иново и изяви на фолклорни състави от Република Сърбия.

В съботния ден на  откритата сцена на събора концерт ще изнесат обичаните от поколения българи и сърби сръбски изпълнители Биляна Йевтич и Александър Илич.

В рамките на трите дни на събора посетителите ще могат да посетят и опитат специално организираната изложба на традиционната турлашка кухня, многобройните щандове за сувенири, различни изделия и храни, на производители от двете страни на границата.

Вечерта на 20 юли за първи път желаещите посетители на събора още имат и възможността да се издигнат над прохода с балон и от птичи поглед да видят красотата на Стара планина и старопланинския проход „Кадъ Боаз“. Община Белоградчик;
Официално съборът ще бъде открит с водосвет и слова на кметовете на общините организатори -   на Белоградик и Княжевац.

Границата между България и Сърбия ще бъде отворена за преминаване на 19 юли (петък) от 13.00 ч.  до 23.00 часа, в събота (20 юли) от 10.00 ч. до 24.00 ч. и в неделя (21 юли) – от 10.00 ч. до 23.00 ч. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Ирена Данаилова

Този уебсайт използва "бисквитки"