Отварят постъпилите оферти за придобиване на нов изтребител

В Министерството на отбраната днес ще бъдат отворени постъпилите оферти за придобиване на нов изтребител за ВВС.

Ще станат ясни отговорите на държавите, изпратени след запитване от ведомството, за предоставяне на предложения за нов тип боен самолет.

Съвместната работна група, назначена със заповед на министър-председателя, в която влизат представители на Министерството на отбраната, Министерството на икономиката и ДАНС, ще отвори публично всички постъпили в установения срок писмени предложения.

В рамките на търга за нов тип боен самолет България изпрати искания за предложения за бойни машини от Швеция, САЩ, Франция, Италия и Израел. Сделката за покупка на до 8 изтребителя е на стойност 1.8 млрд. лв., които трябва да се изплатят в срок от няколко години.

В края на август зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов поведе военна делегация в САЩ за военнотехнически консултации.

В края на септември пък военна делегация посети и централата на SAAB в Линшьопинг в Швеция за военнотехнически консултации. По време на визитата Запрянов се срещна с Ян Салестранд – държавен секретар в Министерството на отбраната на Швеция, и посети седалището на корпорация SAAB – производител на самолетите „Грипен“.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"