Отделът на ООН за борба с изтезанията ще разследва смъртта на мигранти в полицейски арест в Гърция

Работна група на ООН за борба с изтезанията е в Атина, за да разследва неотдавнашната смърт на двама мигранти в полицейски арест в гръцката столица. Групата има за задача да разследва и проверява случаи на възможни изтезания, малтретиране и нарушаване на човешките права на лишени от свобода.

Отдел на ООН, наречен Подкомисия за предотвратяване на изтезанията и друго жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание (SPT), пристигна в Атина във вторник и ще остане 12 дни като част от редовните инспекции на полицейски участъци и центрове за задържане на мигранти, поправителни домове или затвори и гранични контролно-пропускателни пунктове.

Посещението е станало след смъртта на 29-годишния Миа Харизула от Бангладеш, който е намерен обесен в полицейското управление. Няколко дни по-рано друг мигрант, 37-годишен от Пакистан Мохамед Камран Асик, също беше намерен мъртъв в килията си в полицейския участък Агиос Пантелеймонас в Атина.

Работната група на ООН ще проведе серия от интервюта лице в лице с висши служители, включително гръцката полиция, бреговата охрана и омбудсмана. По време на срещата с екипа на ООН омбудсманът ще повдигне сериозни въпроси относно неправомерното поведение на гръцките правоприлагащи органи.

Ръководството на гръцката полиция (ЕЛ.АС) е инструктирала всички служители и служби да сътрудничат на екипа на ООН и да осигурят на неговите членове пълен достъп до всички помещения, включително местата за задържане, без ограничения. Инспекторите имат право да разпитват задържани или други лица без изключение.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Бойка Атанасова, "Труд news", Атина

Този уебсайт използва "бисквитки"