Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град поискаха жените социалистките от Пловдивско

 

Откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град поискаха  жените социалистките от Пловдивския регион по време на кръгла маса под надслов „Чуй ме! Виж ме!”, която се проведе днес в зала „Дружба” на парк-хотел „Санкт Петербург” в града под тепетата.  Липсват  последователни политики и ангажираност на националните  и местни власти за  финансиране на дейности по превенция и защита на жените и децата от насилие, пък бе нелицеприятният извод, около който  се обединиха мненията на участниците във форума, организиран от Обединението на жените социалистки област Пловдив. „Няма  последователна и целенасочена подкрепа дори за съществуващите услуги, предлагани от  неправителствени организации и местна власт. И затова  такива липсват в много населени места, а където ги има, са с недостатъчно финансиране”, заяви при откриването на дискусията Александра Берданкова,  координатор на Обединението на жените социалистки в Пловдивска област. Според нея именно по тази причина и поради липсата  на възможности за получаване на дългосрочна подкрепа жертвите на насилие се затварят, страхувайки се да споделят и да говорят открито.

Превенцията и защитата е  в основата на дейността на местната  комисия  за борба с противообществените прояви в Община Асеновград. Работата и визията за това, как местната власт може да е от помощ, представи заместник-кметицата Мария Вълканова. Според нея с редица дейности, като провеждането на съвместни срещи с училищните комисии,  работа с родителите, организиране на многобройни прояви и реализирането на инициативи, които запознават деца и родители с основни права и задължения са в основата на превенцията. „ Вече пета година провеждаме Национална научно- практическа конференция, чиято цел е дебатирането и обмяната на опит между институции и организиции, чиито  основен приоритет  е превенцията. Освен това  издадохме  „Помагало за родители”,  ежегодно правим календар за всеки клас,  с основна информация за  институциите, които  работят за защита на децата” , така Мария Вълканов представи дейността на Община Асеновград. Според общинския съветник от БСП в Пловдив Петя Манева темата е от изключителна важност. „ Освен насилието над жени и деца трябва да обърнем внимание и на проблема с насилието над възрастни хора. Търсенето на решение чрез местната власт е ангажимент, който аз съм поела и чието развитие ще търся при  обсъждането на бюджета на община Пловдив за 2018 г.”, заяви Петя Манева.

Пловдивският депутат от „БСП за България” Георги Търновалийски се  ангажира всички направени предложения за законодателни инициативи да бъдат внесени в Народното събрание, да се търсят  възможности за финансиране на създаването на консултативни  и кризисни центрове, национални телефонни линии за помощ на пострадалите от насилие. „Липсата на политики  по отношение на доходи, заетост, образование, демографска криза водят до ескалиране на проблема в последните години. А  фактът, че въпреки всички дискусии и изследвания на проблема насилието над жени и деца се увеличава,  е доказателство, че липсват ефективни политически и законодателни мерки в това направление.” категоричен е Георги Търновалийски.

В края на дискусията участниците се обединиха около няколко искания за законови мерки, сред които промени в Наказателния кодекс за най-строго преследване и наказване на насилниците. Социалистките поискаха и отпускане на средства за подпомагане откриването на консултативни и кризисни центрове поне във всеки областен град. На 13 декември (сряда) Обединението на  жените социалистки от област Пловдив ще внесе в Народното събрание и подписка за ратификация на Истанбулската конвенция.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"