Откриват "Дните на младото вино" в Пловдив с благотворителна кауза за деца

"Дните на младото вино", с които традиционно стартира Дефилето на младото вино в Пловдив, тази година ще бъдат открити на 21 ноември в 19 часа в Дома на етносите в Пловдив с благотворителна изложба.

Събраните средства пък ще бъдат дарени на 6-месечната Александра, 4-годишния Емо и 15-годишната Саня, които първоначално са били одобрени от Фонда за лечение на деца, но на по-късен етап получават отказ от експертна комисия. Кампаниите за спасяване на децата са актуални, а събирането на средства се подпомага от Български дарителски Форум и всеки може да следи актуалната информация на специалните страници във фейсбук и на сайта www.dmsbg.com.

4-годишният Емо е със "Сарком на Юинг" и трябва да премине през 4 курса химиотерапия. 15-годишната Саня е на хемодиализа и се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек, а малката Алекс е с родена деформация и трябва да й бъде направена операция на крачето в бебешка възраст, за да не остане инвалид за цял живот.

Картините, които ще бъдат изложени в Дома на етносите, са от първия международен пленер по живопис и поезия "МИЛ", който се проведе през лятото във Винарска изба "Вила Юстина".

Идеята за пленера в полите на Родопите е на поета Милко Христов, който през 2014 г. събира в алманаха "Made in Mil&Co" стихове на 14 поети МИЛ-ковци от България, Сърбия и Хърватия.

Това е водещото в селекцията на художниците, а събитието се случи с любезното домакинство на собственика на избата Милко Цветков, който изненада творците на пленера с посещения на знакови за региона исторически забележителности, галерии и паметници на културата.

Изложбата в Дома на етносите в Пловдив представя творби на 12 автори от България и Балканите. Това са българите Милко Христов (Лом), Милко Тодоров (Троян), Милена Йорданова (Ямбол), Людмил Методиев (Перник), Милена Мишева (Пловдив), Милка Юдова, Милко Матеев и Милена Белчева (Варна), Милкица Пеулич от Сърбия и Милан Келеува от Хърватия. Изложбата ще остане отворена за посетители всеки ден от 11 до 17ч. през цялата седмица на Дефиле на младото вино до 27 ноември.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"