Откриха 200 килограма живак и химикали в склад в Перник

200 кг живак, както и киселини, основи и други опасни вещества са намерени в помещение на частна фирма в Перник, съобщиха от Районната прокуратура.

Данните за опасните вещества са постъпили на 22 април 2024 г. в Районната прокуратура на Перник. Образувано е досъдебно производство и са назначени трима прокурори по случая.

В помещението е съхраняван метален живак с чистота 99,99%. Намерени са доказателства за виновността на двама души, съобщи прокурор Христофор Рачев, говорител на Районна прокуратура – Перник.

"На 22 април т.г. в Районна прокуратура-Перник постъпиха материали от извършена съвместна проверка от органите на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС), както и Областната дирекция (ОД) на МВР в Перник след достатъчно събрани данни за извършване на престъпление на територията на Перник за управление на опасни отпадъци по неустановено от закона ред", посочи Рачев. Той добави, че на същата дата е образувано досъдебно производство в Районната прокуратура в Перник, като в хода на разследването е събран екип от трима проверяващи прокурори. "Разследването се провежда и към момента от следователи към Националната следствена служба. В резултат на това са извършени активни мероприятия и други процесуални действия", каза още говорителят.

Снимка: БНТ

Събрани са доказателства за виновността на две лица за извършени от тях отчуждителни действия по повод опасни и отровни отпадъци. По отношение на тях предстои предявяване на съответните постановления в предвидения в Наказателно-процесуалния кодекс ред и срок. Към момента продължават да се извършват действия по разследване, включително и на терен, заяви Христофор Рачев.

"След образуването на досъдебното производство и предвид спецификата и характера на неговия обект потърсихме и получихме незабавно съдействие от окръжния прокурор, ДАНС, ОД на МВР и кмета на община Перник с цел обезопасяване и запечатване на складовото помещение, в което са се намирали отровните вещества, обясни районният прокурор на Перник Гергана Малиновска и допълни, че е намерено място за съхранението на изнесените вещества. "В резултат на това към момента е елиминирана възможността да бъдат извършени действия, които биха застрашени живота и здравето на гражданите на Перник", каза още Малиновска. 

На брифинга стана известно, че предприятието, в което са открити опасните вещества е частна собственост. Същото е имало разрешение за работа с такива. 

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"