Откриха гробове, жилища, огнища и ями на 8 века при разкопки на крепостта "Ряховец" 

Археологическият обект е посетен от историци и археолози от университетите в Анкара и Афион, Турция

На територията на община Горна Оряховица се проведоха археологически проучвания през юни и юли. Разкопките са при обект средновековен некропол и селище в източното подножие на древната крепост Ряховец. Обектът е открит случайно през 2021 г. при изкопни дейности за рекултивация на депо за битови отпадъци.

Част от него е проучена в периода 2021-2023 г. от екип с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – Велико Търново) и зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица). 

Разкопките са финансирани от община Горна Оряховица като за тази година са осигурени 25 000 лв. 

До сега са допроучени и разкрити близо 70 археологически структури, сред които гробове, жилища, огнища и ями, които се отнасят към ХIII век. Регистрирани са общо 15 гроба, с някои особености, които показват известно отклонение от християнския погребален обред и ритуални ями с животински кости от говеда и цели черепи на коне и крава. Намерени са и разнообразни предмети от бита, сред които монети, керамични фрагменти и др.

Заедно с археолозите на обекта работят и студенти от ВТУ – специалност „Археология“, а само преди няколко дни той бе посетен от историци и археолози от университетите в Анкара и Афион, Турция. Срещата на научните работници приключи с обещание за бъдещи съвместни научни дейности.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Веселина Ангелова, кореспондент на "Труд" във Велико Търново

Този уебсайт използва "бисквитки"