Откриха златна монета на Юстиниан I Велики

Разкопки на Хераклея Синтика

Всеки ден археолозите правят открития на форума

Излезе част от мраморна статуя на богинята Нике

Златна монета на Юстиниан I Велики (527-565) откриха археолозите от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински на акропола над форума на Хераклея Синтика край Петрич. Това е първа златна монета, която се открива на обекта и предизвика голяма еуфория сред екипа.

Златният тремис излезе сред останките от жилище и това дава основание да се предположи, че част от жителите на античния град са се изтеглили към по-високата част и са останали там и след упадъка на Хераклея Синтика, разказаха археолозите.

Всеки ден от разкопките има открития. Намерен бе и надпис, който вече е разчетен от преподавателя в СУ Николай Шаранков. Надписът е бил поставен в началото на I век сл. Хр. в чест на римския император Тиберий от трима агрономи на Хераклея Синтика. В него те съобщават, че са организирали в града специален пункт, обзаведен с еталони и средства за измерване за контрол над търговците.

Ръководителят на разкопките доц. д-р Людмил Вагалински допълни, че надписът е останал на форума на Хераклея Синтика повече от два века.

Намерена бе и част от мраморна статуя на богинята Нике. Масивна мраморна скулптура на коленичил бик също излезе. Според доц. Вагалински композицията с нея е изобразявала класическа сцена с бог Митра, който убива Свещения бик.

Разкопките ще продължат 4 месеца.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Светлана Василева, кореспондент на "Труд" в Благоевград

Този уебсайт използва "бисквитки"