Откриха къде е паднал изтребителят МиГ-29 (обзор)

Разбил се е на хиляди части, търсенето на черната кутия е като на игла в купа сено, призна командирът на ВМС 

Намерено е мястото в морето край Шабла, където на 9 юни се разби изтребителят Миг-29. Останките му са разпръснати на голяма площ на морското дъно, изключително раздробени и разтрошени. Това съобщи командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов часове след старта на втория етап от операцията по издирване на черната кутия на самолета.

От полунощ в четвъртък минен ловец "Цибър"  обследва района, фиксиран след анализ на информацията от бреговите системи за наблюдение на ВМС и "Морска администрация". На борда са екип на "Хидроремонт" и експерт от ВВС. С дистанционно управляеми апарати се оглеждат детайлно всички находки по дъното. Намерени са части от колесника и от двигателя, но черната кутия все още не е открита.

"Търсенето й е като да намериш игла в купа сено, а не сме сигурни дали тя не е забита в дъното. Надеждите ни да намерим по-голяма останала част от самолета, която да бъде лесно извадена, се опровергаха, защото той се е разбил на хиляди малки парчета", призна контраадмирал Кирил Михайлов.

Издирването продължава в периметър от 1 кв. км на дълбочина от 70 м. Нужната техника е налице и няма да бъде търсена външна помощ. Засега вълнението на морето в района е 1 бал и дистанционно управляемите апарати могат да работят, но прогнозата е за влошаване на времето и операцията вероятно ще се проточи.

При първия й етап до 14 юни корветите "Бодри" и "Решителни" са намерили части от изтребителя, които са извадени и предадени на военната прокуратура. В операцията тогава участваха 4 кораба на ВМС, 2 вертолета "Пантер", 3 катера на "Гранична полиция" и общо 281 души. След прецизиране на периметъра на търсене вече не е необходимо участието на толкова сили и средства. При нужда сега ще бъдат включени два катера на ВМС.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Даниела Фархи, кореспондент на "Труд" във Варна

Този уебсайт използва "бисквитки"