Откриха Панкреасен център в УМБАЛ "Лозенец" (СНИМКИ)

В УМБАЛ "Лозенец" официално откриха Панкреасен център. Хирургията на панкреаса е една от най-сложните и се извършва във високоспециализирани центрове, каквато е практиката в Европа и света. Такъв ще бъде и новосъздаденият център с ръководител доц. д-р Олег Чолаков, който е и модератор на първите Клинични дни „Лозенец“.

"Днес официално открихме Панкреасен център в болница "Лозенец", като нашата цел е болните, диагностицирани с рак на панкреаса, да получат максимално грижи на европейско и световно ниво. В знак на подкрепа на нашите усилия при нас гостува и проф. проф. д-р Валдемар Уул, който дори в момента прави операция на наш пациент в болницата", каза на пресконференция доц. Олег Чолаков.

Доц. Чолаков поясни, че пациентът, който ще е опериран от проф. Валдемар Уул, е на 78 години с придружаващи заболявания, като туморът му не е много голям и е възможно е да бъде премахнат. След това той ще оперира и жена по метода на палиативна хирургия, тъй като при нея туморът няма да може да бъде отстранен.

"Предоперативната химиотерапия вече излиза на преден план – тя се прави преди самата операция, като най-често се извършват два курса химиотерапия, което прави възможно смаляването на тумора и съответно неговото отстраняване. След това чак следва самата операция, а след нея се продължава с химиотерапия", поясни доц. Чолаков. 

Специалистът, който гостува на болница "Лозенец", проф. д-р Валдемар Уул, е директор на Хирургичната клиника в болница „Сейнт Йозеф“ в Бохум и професор по хирургия в Рур университет, Бохум, президент на Немското хирургично дружество и почетен член на Българското хирургично дружество.

Днес той извърши операция на 78-годишния пациент в болница "Лозенец", а утре предстои да оперира и още една пациентка. Днес, преди операцията, проф. Уул проведе и дискусия със студенти, по време на която представи добри практики от своя опит.

Преди лекцията му студентите имаха възможност да видят в зала, на голям екран, как се случва и самата операция на рак на панкреаса.

"Поставяме начало на една дълготрайна колаборация с панкреасния център с този в Бохум и проф. Валдемар Уул. Много наши колеги ще отидат на обучение там. Учим се от западните учебници. Надявам се Панкреасният център в нашата болница да предостави услуга на високо ниво. Болницата е екипирана и обзаведена изключително добре, така че пациентите да се чувствам максимално спокойно. Не на последно място тук работят и едни изключителни специалисти", обясни д-р Христо Стоянов, директор на УМБАЛ "Лозенец".

Според статистиката, предоставена от доц. Олег Чолаков, между 1500 и 2000 души годишно са новооткритите случаи на рак на панкреаса, като при 10% от тях туморът може да бъде отстранен. 

"Ракът на панкреаса е болест след 60-ата година. В по-ранна възраст е почти изключение. Имаме обаче и 50-годишни пациенти. Има доказана генетична връзка при рака на панкреаса. Има цели фамилии, при които има развитие на панкреаса. Не бих казал, че при пациенти, диагностицирани с тази болест има подмладяване, но броят им се увеличава. Очакванията са през 2030 г. ракът на панкреаса да заеме второ място сред онкологичните заболявания", каза още доц. Чолаков.

TRUD_VERSION_AMP:15//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"