Отлагане на схемите за плодове и мляко искат директори

 

 

Раздаването на храни срещу подпис било тромава процедура

 

Децата със СОП с присъствени консултации

Директори на училища са предложили на МОН схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко” да бъдат отложени поне до края на декември. Причината е, че всички ученици са изпратени вкъщи заради пандемията, а организирането на раздаването на храна, както се случвало напролет, не водело до желания резултат. Това съобщи пред “Труд” Диян Стаматов - директор на столичното 119. училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

По думите му идеята е приета за разглеждане от МОН, но решението е предмет на  сериозно междуведомствено консултиране. Схемите, чиято цел е изградят правилни навици на хранене при децата, се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието, както и от държавния бюджет.

“Предложихме схемите да не бъдат реализирани през декември, а да бъдат отложени за януари или по-скоро за време, когато ще се върнем пак присъствено. Защото, ако подходим като през април, да викаме родители и да им даваме продукти срещу подпис, е много неефективна процедура”, посочи Стаматов и уточни, че по принцип графикът за месеца предвижда всеки ден да се получават продукти по схемите.

Ако за големите градски училища има логика схемите да бъдат възобновени при връщането на учениците в клас, то при по-малките школа в отдалечени райони аргументите са по-скоро в обратна посока. Затова идеята на директорите вероятно ще бъде разгледана в МОН още тази седмица.

Ще се мисли и върху възможността децата със специални образователни потребности да могат да работят присъствено с ресурсните си учители по време на дистанционното обучение.

Разяснения

Без отсъствия в проектните седмици

За големите няма промяна в сроковете

Няма да се пишат отсъствия по време на проектните седмици, с които се удължава учебната година. Това обясни началникът на Регионалното управление на образованието в София-град д-р Ваня Кастрева във връзка с последната заповед на министъра на образованието.

В нея се казва, че вторият срок за учениците от 1. до 6. клас ще започне в зависимост от това кога са решили школата да проведат съответния брой проектни седмици. За посочените класове има две такива седмици, в които дните ще се водят неучебни, а за децата от 1. до 3. те са общо три.

Кога да са тези дни за проекти решават училищата и ако ги проведат по време на дистанционно обучение сега, вторият срок се измества със съответния брой седмици. Школата, в които проектните седмици останат за края на година и вторият срок ще започне на 4 февруари. Така ще бъде и при ученици от 7. до 12. клас.

За зрелостниците 

Внесоха за одобрение нови учебници 

По БЕЛ, математика и гражданско образование

Нови учебници за 12. клас бяха внесени за одобрение в МОН. По тях трябва да се работи през следващата учебна година. Те са по предметите български език, литература, математика и гражданско образование и са на издателска група “Просвета”. Петте издания имат и дигитални версии.

Издателството подготвя и допълнителни видеоуроци по ключови теми от учебното съдържание за Държавния зрелостен изпит. Първите такива уроци вече са качени в образователната платформа е-просвета и покриват теми от 11. клас.

“Просвета” и нейните партньори от А1 дават още една възможност за свободен достъп до платформата чрез инициативата “Вземи и тествай безплатно”. Кампанията продължава до 31 декември включително, а тридесетдневният срок тече от датата на регистрацията.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Лилия Ангелова

Този уебсайт използва "бисквитки"