Отлагат еврото у нас за 1 януари 2026 година

“Стандарт енд Пуърс”: България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност

Прогнозата е, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г.

Дългът остава около 20 на сто от БВП до 2027 г.

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings (“Стандарт енд Пуърс”) обяви, че дори България да не се присъедини към еврозоната през 2025 г., това вероятно ще се отложи само до 1 януари 2026 година. България все още не отговаря на критерия за ценова стабилност от критериите за конвергенция, които всички страни трябва да изпълнят преди да се присъединят, се посочва в съобщението на рейтинговата агенция, разпространено от българското министерство на финансите.

От “Стандарт енд Пуърс” потвърдиха дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Отчита се, че може да се повиши рейтинга през следващите две години, потенциално с няколко степени, ако България стане член на еврозоната. “Стандарт енд Пуърс” биха ревизирали перспективата пред рейтинга на стабилна, ако перспективата за присъединяване на България към еврозоната стане по-малко вероятна.

От международната рейтингова агенция отбелязват, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на нестабилност, какъвто имаше през 2021-2023 г., не се очаква да има съществено забавяне на присъединяването на страната към еврозоната.

Въпреки застаряването и намаляването на населението в трудоспособна възраст, от “Стандарт енд Пуърс” приемат, че икономиката на България има силни перспективи за растеж през следващите няколко години. Те прогнозират реален растеж на БВП малко под 3% средно през 2025-2027 г., подкрепен предимно от увеличеното вътрешно търсене. Потреблението ще остане силно на фона на устойчив пазар на труда с почти рекордно ниски нива на безработица и положителен растеж на реалните заплати. В същото време достатъчно средства от ЕС ще подкрепят инвестиционната активност за няколко години. Рейтинговата агенция оценява наличните грантове и заеми за България по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2021-2027 г. и Next Generation EU (NGEU) на значителни - около 29% от прогнозния БВП за 2024 година.

България има едни от най-добрите фискални резултати от страните в Централна и Източна Европа и от рейтинговата агенция оценяват, че текущите фискални планове ще доведат до дефицити под 3% от БВП до 2027 г., запазвайки дълга, нетно от ликвидни държавни активи, около 20% от БВП до 2027 г. По подобен начин S&P Global Ratings очакват, че дефицитът по текущата сметка ще остане средно 1% от БВП и ще бъде свръхфинансиран от фондовете на ЕС и от приток на преки чуждестранни инвестиции.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"