Отпуснаха пари за ремонт на покрива на емблематичната „Хаджи-Ангелова къща“ в Търговище

Общо 383 000 лв. са нужни за цялостния ремонт на музейната сграда

62 800 лв. са отпуснати от Министерството на културата за стартиране на ремонти на емблематичната „Хаджи-Ангелова къща“ в Търговище, която е културна ценност с национално значение. Това съобщиха от Регионалния музей, който стопанисва сградата. В нея се помещава и етнографската му експозиция.

Средствата ще бъдат вложени в ремонт на покрива на къщата. Тя е строена през 1863 г. и е в изключително тежко състояние.

За цялостния ремонт и реставрация, според изготвения през 2018 г. работен проект, са нужни общо 383 000 лв.

Първата част от средствата са отпуснати след кандидатстване на музея пред Министерство на културата в сесия за целево финансиране в областта на консервацията и реставрацията.

„От няколко години ръководството на музея, с подкрепата на Община Търговище, търси средства за опазването на сградата. Видимо е, че ценният възрожденски исторически и архитектурен паметник се нуждае от действия по консервация и реставрация. Належаща е необходимостта от спасяване на „Хаджи-Ангеловата къща“ като образец на българската възрожденска жилищна архитектура, която губи своя представителен и автентичен вид и е във видимо лошо състояние. С всяка изминала година дейностите по опазване на сградата се оскъпяват“, съобщиха от ръководството на музея.

От там припомнят, че с финансиране от Министерство на културата и Община Търговище беше изработен актуален цялостен проект за реставрация и консервация, който съответства на изискванията на Закона за културното наследство. Проектът е съгласуван и с Националния институт за недвижимо културно наследство.

Ремонтът на покрива на „Хаджи-Ангеловата къща“ трябва да приключи до есента на тази година. Отпуснатите средства са за ремонтните дейности и авторския надзор на обекта.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Антоанета Марчева, кореспондент на "Труд" в Търговище и Разград

Този уебсайт използва "бисквитки"