Отслабваме ли от енергийни напитки?

Съставките и ефектите им върху човешкото здраве не са напълно проучени

Имат краткосрочно влияние върху метаболизма  

Енергийните напитки вече имат нова роля – според фенове на фитнеса и фитнес инфлуенсъри те не само ви помагат да останете будни, но и да отслабнете.

Въпреки че обикновено енергийни напитки съдържат много захар (и следователно калории), нискокалоричните варианти са във възход. Някои марки рекламират, че изборът на тяхната нискокалорична напитка пред друга, съдържаща захар, може да помогне за регулиране на теглото. Други отиват по-далеч, твърдейки, че напитките помагат за засилване на метаболизма и изгарянето на мазнини. Но могат ли енергийните напитки наистина да ви помогнат да свалите килограми? Ето какво казват някои експерти.

„Всеки вид кофеинова напитка ще увеличи метаболизма в краткосрочен план“, казва Андрю Джагам, специалист по спортна медицина в Клиника “Мейо” и един от авторите на позицията на Международното дружество по спортно хранене (ISSN) относно така наречените “енергийни напитки”. Проблемът е, че дневният прием на 100 мг кофеин се смята, че изгаря 100 калории на ден. „Но това вероятно няма да е достатъчно за значителна загуба на мазнини в дългосрочен план“, казва Джагам.

Джефри Стаут, специалист по физически упражнения и физиолог в Университета в Централна Флорида, който е провел проучвания за марка енергийна напитка, добавя: „Енергийните напитки изглежда имат ограничен ефект като помощ при отслабване, когато се използват самостоятелно, но изглеждат по-ефективни, когато се комбинират с упражнения.”

И така, въпреки подкрепата за тези компании, които твърдят, че техните напитки засилват метаболизма, резултатите далеч не са грандиозни, казва диетологът Лена Бакович. „Няма връзка между консумацията на енергийни напитки и загубата на тегло“, казва тя.

В повечето енергийни напитки кофеинът е основната активна съставка, често смесена с таурин, глюкуронолактон, гуарана и витамини от група В, за да се създаде това, което производителите наричат “енергиен коктейл“. Въпреки това, по отношение на дългосрочната безопасност и ефективност, някои от съставките в енергийните напитки не са задълбочено проучени, особено в комбинация.

Въпреки че краткосрочната употреба изглежда безопасна за здрави възрастни, дългосрочните ефекти от енергийните напитки все още се проучват.

(Със съкращения, от nationalgeographic.bg)

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от National Geographic

Този уебсайт използва "бисквитки"