Отслабваме по „Стълбата“

Може да се яде всичко, но по определен ред

Прилага се 5 дни, само веднъж годишно

Диетата „Стълба“ съчетава ефекта от пет монодиети наведнъж: на практика можете да ядете почти всичко, но всеки продукт има своя собствена стъпка. Ако я спазвате, можете да свалите по килограм на ден, така че лесно да изкачвате всякакви стълби…

Диетата се прилага 5 дни, всеки от които има своята специфика. Прави се не повече от веднъж годишно. Обещава 3 до 6 кг отслабване за тези дни. Не е подходяща за бременни, кърмачки, хора с гастрити и язви, както и такива с чернодробни, бъбречни и сърдечни заболявания.

„Стълбата“ е особено популярна сред привържениците на експресната загуба на тегло. Диетата е относително лесна за спазване. Не може да нарушавате реда на дните, те трябва да следват предписаната последователност. През цялото време се пие чиста негазирана вода.

Ден първи: „Пречистване“

Според логиката на „Стълбата“, преди да се отървете от наднорменото тегло, тялото трябва да бъде приспособено към предстоящите загуби - прочистването на червата ще бъде полезно тук. То става с активен въглен (12 таблетки), килограм ябълки от всякакъв сорт и чиста негазирана вода (поне 1 литър). Всичко предписано може да се консумира във всякаква комбинация и последователност, но е важно да се вземат предвид две неща: за да избегнете глада, по-добре е да приемате „храната“ на малки порции равномерно през целия ден, както и да извършите този начален етап у дома, тъй като стимулираната перисталтика изисква достъп до тоалетна.

Как действа стъпката: богатите на пектин ябълки и водата се грижат за пълнотата на стомаха и организират пречистващото движение на стомашно-чревния тракт; активният въглен действа като адсорбент, свързвайки всички токсини, газове, отрови, отстранявайки ги от тялото.

Ден втори: „Възстановяване“

След като сте изхвърлили значителна част от натрупаната „шлака“, на втория ден от диетата можете да помислите за възстановяване на чревната микрофлора. Това става чрез нискомаслена извара без добавки (600 г); нискомаслено кисело мляко или кефир (1 литър); негазирана вода (поне 1,5 литра).

Вероятно е прочистването да продължи и на втория ден. Още през тези два дни ще забележите първия спад на килограмите: това е изхвърлена вода, тъй като бъбреците работят активно през цялото време, и отделеното от червата.

Насищането на втория ден с протеин от животински произход до известна степен ще компенсира неговия дефицит, създаден от прочистването.

Как действа стъпката: след пречистване тялото получава доза животински протеин, която се усвоява дълго време, без да предизвиква глад, и снабдява мускулите с протеин. Бифидобактериите проникват в стомашно-чревния тракт, помагайки за установяването на благоприятна микрофлора.

Ден трети: „Енергия“

Диетата разрешава сушени плодове и мед за енергия.

В средата на диетата е предписано тялото да се зареди с източник на енергия - простата захар глюкоза и фруктоза. Можете да ги получите от стафиди (300 г); мед (2 супени лъжици); прецеден ошав от всякакви сушени плодове (2 литра).
На „сладкото“ стъпало човек, който губи тегло, може да бъде атакуван от пристъп на глад - бързо абсорбираните монозахариди дават незабавен прилив на енергия и добро настроение, но в отговор провокират освобождаването на инсулин в кръвта. Ето защо е важно да консумирате разрешените стафиди буквално зрънце по зрънце. Можете да подсладите ошава с мед или да го изядете, като го разделите на малки порции, много бавно. И не забравяйте, че сушените плодове и отварата от тях често отслабват силите, така че на третия ден е препоръчително да не планирате важни задачи.

Как работи стъпката: мозъкът, „хранещ се“ с чиста глюкоза, получава любимото си ястие, така че енергийният ден помага за психологическо облекчение. Сушените плодове, които съдържат ценни вещества и микроелементи (магнезий, калий, желязо, антиоксиданти) в по-високи концентрации от пресните плодове, както и стафидите ще осигурят на организма вещества, полезни за черния дроб, сърдечно-съдовата система и кръвообразуването.

Ден четвърти: „Строителство“

Протеинът ще действа като градивен материал в предпоследния ден. Разпределете 500 г варено бяло пуешко или пилешко месо през целия ден и не забравяйте да добавите към менюто още поне 1,5 л чиста питейна вода. За да подобрите вкуса, може да добавите малко количество пресни билки и сол.

Как работи стъпката: лесно смилаемо от човешкото тяло, птичето месо съдържа повечето от незаменимите аминокиселини. След три дни на лошо хранене протеинът изгражда мускули, тъй като при всяка строга диета първата жертва е мускулът.

Ден пети: „Изгаряне на мазнини“

Последният ден от диетата компенсира натоварването, възникнало в предишния, протеинов ден, с помощта на изобилие от фибри. Меню: овесени ядки без добавки (200 г в сух еквивалент); сурови зеленчуци и плодове (общо 1 кг).

Овесената каша трябва да приготвите с вода и малко количество сол. Разпределяйки я през целия ден, я яжте заедно със зеленчуци и плодове или разпределете съставките на отделни хранения (например каша с ябълка, след това зеленчукова салата, след това круша). Когато избирате растителни храни, избягвайте банани и нишестени зеленчуци.
Как работи стъпката: предполага се, че мастните резерви ще бъдат „изгорени“ поради ефекта на запълване на фибрите (понякога се нарича „отрицателна калория“ - има ситост, но минимум калории). 

Излизане от диетата

Като всеки хранителен план, който включва сериозни ограничения и постига значителни резултати благодарение на тях, диетата „Стълба“ има „ефект на бумеранга“ - всичко загубено може много бързо да се върне, ако след като сте отслабнали, се върнете към старите си хранителни навици. За да запазите новата си фигура, след като излезете от диетата, избягвайте мазни и сладки храни и следете размера на порциите.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Славяна Манолова

Този уебсайт използва "бисквитки"