Отсрочват заеми до 3 или до 6 месеца

Банките преценяват според досието на клиента

Няма да спират новите кредити

Някои търговски банки предлагат отсрочване на кредитите за срок до 3 месеца, а други дават възможност на клиентите си да не правят вноски по заемите до 6 месеца, показа проверка на вестник “Труд”. Конкретната оферта за всеки клиент зависи от кредитното му досие. Отсрочка ще има за всички банкови заеми - потребителски, жилищни и фирмени. Но мораториум върху плащанията по бързите кредити няма.

Асоциацията на банките в България е внесла в БНБ предложението си за мораториум върху плащанията по кредити, каза председателят й Петър Андронов пред Нова ТВ. Предложението е максималният срок за отсрочка да бъде до 6 месеца, но някои банки дават гратисен период до 3 месеца.

Всеки клиент на банка със затруднение при плащането на кредита си трябва сам да поиска отсрочка. Възможност да не плащат няколко месеца ще получат клиентите, които са затруднени заради пандемията - уволнени са, в неплатен отпуск са, стоят си в къщи под карантина и т. н.

Засега нито една банка не обмисля обещания от кабинета безлихвен заем от 1500 лв. да бъде с такси за отпускането му, каза Петър Андронов. Банките няма да отказват и нови заеми на хора, които нямат големи доходи, ако получават държавна помощ по мярката 60:40.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Стефан Кючуков

Този уебсайт използва "бисквитки"