Официално: Депутатите приеха пълната забрана на продажбата на райски газ

Пълна забрана за продажба и използване на райски газ извън хранителната индустрия и за медицински цели, с изключване на еднолични търговци, които изрично са го вписали като предмет на дейността си. Това реши парламентът, приемайки окончателно промени в Закона за здравето. Поправките осигуряват още създаване на мобилни амбулатории, които да обслужват необходимите на населението от здравни грижи в труднодостъпните региони.

Беше прието още електронният зелен запис да представлява електронен документ или съвкупност от електронни документи за всяка една от извършените от медицинските и немедицинските специалисти в лечебните и здравните заведения дейности, в т.ч. дейностите, изпълнени от разстояние, както и дейности за изработване на медицински продукти, с които се създава или използва здравна информация за гражданина или които се отнасят към неговото здравно състояние, независимо от вашия здравен статус и източник на финансиране на финансова дейност.

Уточнено е, че първичните администратори на данните ще предоставят автоматизирано на министъра по здравеопазването достъп до данни за гражданска регистрация от Национална база данни "Население" на ГРАО, данни за валидност на личните документи от информационните фондове с данни, свързани с българските лични документи, поддържани от МВР, а НАП ще предоставя информация за здравноосигурителен статус на физическите лица, вписани в регистъра на агенцията.

НЗОК и РЗОК са длъжни да предоставят исканията от Здравното министерство информация. За предоставянето ì, с изключване на информацията от регистрите, информационните бази от данни и системите на НЗОК, се сключва споразумение между НЗОК и Министерството на здравеопазването, в което се определят търсените данни, тяхното съдържание и редът за предоставяне на информацията.

Гратисният период за привеждане на системите за лечебни заведения в съвместимост няма да е 12, а ще е 18 месеца. НЗОК ще има още година и половина на разположение, за да въведе електронен зелен запис за всички видове дейности. Касата също така ще трябва да изпрати всички здравни данни от информационната система на министъра на здравеопазването с цел попълване на електронните здравни записи на пациентите в срок до 1 година, а не за 6 месеца, както беше избраното предложение.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"