Очаква ни кратко поскъпване на горивата през следващите седмици, предупреди експерт

Светът е в очакване на отговора на Израел. Няма съмнения, че те ще отговорят на атаката към тях. Големият въпрос е дали ще ударят точно петролните находища на Иран.

Това каза финансистът Димитър Георгиев, анализатор на международните пазари, който не очаква това да се случи, защото би намалило подкрепата на Запада за Израел.

"Основният сценарий е атаката да бъде върху военни обекти в Иран и да бъде умерена", каза той по БНР.

Близкият изток произвежда една трета от световните количества петрол. Оттам минават и ключови транспортни артерии. Всеки голям конфликт, който би ограничил производството и доставките на петрол оттам, е рисков, обясни Димитър Георгиев.

Докато не стихне напрежението, цените на петрола ще останат по-високи, отколкото бяха миналата седмица, заяви той.

В най-неблагоприятната ситуация – горящи петролни кладенци, ще видим трицифрени цени на петрола, каза експертът, но определи това като "изключително малко вероятен сценарий".

Цените на петрола не са били сериозно засегнати от инфлацията заради голямото производство и засиленото глобално предлагане. Големият тренд на инфлацията е твърдо надолу, посочи още Димитър Георгиев, но същевременно добави, че трябва да свикнем с постоянния ход на цените на стоките нагоре.

"Ако се вгледаме в историята назад, светът никога не е бил по-мирно място. Няма въоръжени конфликти там, където се произвежда петрол, а това води до устойчиво производство и трайно предлагане, което пък задържа цената", коментира Димитър Георгиев.

Георгиев прогнозира кратко и постепенно поскъпване на бензина и дизела у нас през следващите няколко седмици, след което цените отново да се върнат на сегашните нива, дори по-ниски.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"