Очарованието на балканския дизайн оживява през септември

Световно признати артисти пристигат във Варна

Над 400 артисти се включват в изложба през първия ден

Директни диалози с улицата и града

Известни артисти от Румъния, Хърватия, Сърбия, Гърция, Македония, Украйна пристигат у нас за PICTOPLASMA x Balkans. Фестивалът за дизайн на персонажи ще се проведе във Варна между 6 и 8 септември, а това балканско издание на световния тематичен форум обещава лекции, изложба, партита и международни артисти сред които добилите значителна популярност Sestry Feldman (Украйна), SADDO (Румъния), Славен Лунар (Хърватия), Ruki Chuki (Северна Македония), Небойша Цветкович (Сърбия) и Димитрис Арменакис (Гърция). Всички те ще участват в лекции и уъркшопи, за да споделят повече за своята работа и магията около създаването на герои и персонажи, които впоследствие оживяват върху сгради, градски пространства, анимации, галерийни зали, реклами...

Димитрис Арменакис ще представи своето творчество

Sestry Feldman е украински стрийт арт проект, иницииран от сестрите Мишел и Никол. Двете рисуват от малки и придобиват популярност когато от родния им Днипро пристигат в Киев през 2014 г. В работата им има много фолклорни символи, които отпращат към съвременни теми. Според сестри Фелдман стрийт арт произведенията им са директен диалог с улицата и града.

Към тазгодишното издание на PICTOPLASMA x Balkans се присъединява и румънският артист Saddo. В неговото творчество ще откриете влияния от френските художници Анри Русо и Анри Матис, както и елементи от уличното изкуство, рекламната илюстрация и ориенталските и африканските декоративни изкуства. Участвал е в самостоятелни и групови изложби в Германия, Тайланд, САЩ и Дания.

Творба на Славен Лунар

Славен Лунар е един от основоположниците на графити сцената в Хърватия. Той е рисувал и излагал творбите си на шест континента като е оставил своите следи в много градове по света като Амстердам, Атина, Оукланд, Берлин, Богота, Ханой, Хавана, Кигали, Лисабон, Лондон, Мелбърн, Ню Йорк, Осло, Париж, Сайгон и Токио. През 2019 г. издава първата си книга “От Загреб с любов”, с която документира работата си близо три десетилетия. През 2021 г. бюрото Creative Europe на хърватското Министерство на културата назначава Лунар за творчески посланик на културата на Хърватия.

Руки Чуки (Ruki Chuki) е графити артистка, дизайнерка и илюстраторка от Северна Македония, но в момента е базирана в Лондон. С редица успешни изложби и следа от нейното изкуство по улиците на Скопие, тя е едно от най-интересните имена в съвременния графичен дизайн и създаването на персонажи.

Изображение от Небойша Цветкович

Небойша Цветкович е роден в Белград и е илюстратор с над 15 години опит в брандирането, работил в рекламни агенции като Bruketa & Zinic и Saatchi & Saatchi. Характерният му артистичен стил комбинира естетиката на комиксите, ръчните надписи и изграждането на герои. Организира една самостоятелна и участва в много групови изложби. В момента живее в Загреб, където отваря студио за брандиране и дизайн Sanavala Concept Store.

Българските участници, които ще се включат като лектори и артисти в PICTOPLASMA x Balkans са графити артистът Алекси Иванов, изрисувал редица познати сгради (и не само) в София, модният дизайнер Александър Гергинов, Александра Георгиева - SASHETTU, Karadime Studio и легендата на българската рекламна индустрия Петя Савова.

В първия ден на фестивала ще бъде открита и изложбата Imagine Balkans, за която интерес са проявили повече от 400 артисти. Журито ще селектира най-доброто от получените от отворената покана творби и те ще бъдат изложени в пространството на ReBonkers, а вечерта ще продължи с парти на Иван Шопов - Balkansky.

В последния ден програмата ще започне с презентации в PechaKucha стил, в който избрани автори от отворената покана ще имат възможност да представят двайсет на брой 20-секундни слайда, за да разкажат най-важното и същественото за себе си. В същото време ReBonkers ще даде пространството си за специален дизайн базар с участието на артисти и приятели на Pictoplasma.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"