Още 65 жени обвиниха Мохамед Ал Файед в сексуален тормоз

Още 65 жени са се свързали с BBC, заявявайки, че са били малтретирани от Мохамед Ал Файед, като обвиненията се простират чак до 1977 г. и дори отвъд неговата собствена компания.

Техните разкази включват нови подробности за сексуален тормоз, сексуално посегателство и изнасилване, изпратени до BBC през седмиците след излъчването на документалния филм Al Fayed: Predator at Harrods. Те предполагат, че Ал Файед, който почина миналата година, е използвал по-широка гама от тактики за злоупотреба и също така е набелязвал жени, наети извън неговия бизнес.

Няколко от жените, интервюирани от BBC, твърдят, че са били вербувани от Ал Файед под фалшив претекст за работа в домашния персонал на милиардера и след това са били сексуално експлоатирани от него - включително в имението му в Окстед.

В най-ранното обвинение в малтретиране, споделено с BBC, жена казва, че е била нападната от Ал Файед в Дубай през 1977 г., осем години преди покупката на Harrods да му помогне да стане известно име в Обединеното кралство.

Тя описва, как Ал Файед лично я е преследвал и заплашвал. Жени, които са работили в Harrods, казват, че по-късно той е извършил подобни тактики на сплашване чрез екип от служители по сигурността.

От 65 жени, които са се свързали с BBC, за да споделят разказите си за насилие, 37 от тях казват, че са работили в Harrods.

В отговор на запитвания на BBC от Harrods казват: „От излъчването на документалния филм досега има 200+ лица, които сега са в процес на Harrods за уреждане на искове директно с бизнеса.“

Една жена каза, че е работила в лондонски магазин за цветя в началото на 80-те години, когато е била забелязана от екипа на Ал Файед. Тогава на 21 години, тя казва, че е била откарана със самолет в парижкия хотел "Риц" за предполагаемо интервю за работа, където Ал Файед я е нападнал сексуално.

Бивша гримьорка на BBC също твърди, че е била сексуално нападната от Ал Файед, когато е работила върху епизод от шоу  през 1989 г., в което милиардерът е интервюиран във Вила Уиндзор, дома му в Париж.

Имение Окстед: „Държаха ме като затворник“

Марго е била на 19 години, когато отговорила на обява за работа в списание The Lady през 1985 г. за позиция като бавачка и гувернантка в Съри. Тя изпратила молбата си и снимка, както било поискано. Сторило й се странно, че в края на интервюто е била попитана дали има, или някога е имала гадже. 

„Казах не… [Интервюиращият] изглеждаше облекчен за това“, казва тя пред BBC.

Едва когато й била предложена работата, й казали, че ще работи за Ал Файед и семейството му, в имението им Бароу Грийн Корт в Окстед. Майка й я насърчила да опита.

„Спомням си, че ме караха в лимузина с шофьор през невероятно впечатляващите входни порти на Barrow Green Court и дългата алея до масивна тухлена къща“, казва тя.

Вътре Марго казва, че е била въведена в малка, слабо осветена стая - която имало единично легло, бюро и вътрешен телефон.
Скоро тя се научила да се страхува от звука на звънене и Ал Файед, който я призовава. Очаквайки да види децата, тя го намирала сам. Тогава започнали многократните сексуални посегателства.

„Работата просто не съществуваше. Той нямаше нужда от бавачка. Той не искаше бавачка“, казва тя пред BBC.

В продължение на пет дни Марго казва, че е виждала децата само два пъти и не й е било позволено да общува с тях. Вместо това всеки път, когато е била викана Ал Файед, те е била сексуално насилвана от него - на различни места в имението, включително закрит басейн, градини и кабинет.

Чувствала се в капан.

„Влезеш ли веднъж в къщата, не можеш да излезеш. Трябва да слезете по дълга алея и през големи порти в дъното. Той трябва да даде разрешение портите да се отворят“, разказва Марго пред BBC.

Една сутрин в ранните часове Ал Файед влязъл в стаята й, влязъл в леглото й, притиснал я към стената и я изнасилил.

След като той напуснал стаята й, тя веднага опаковала куфара си и казала на Ал Файед по-късно същия ден, че иска да си тръгне и не разбира защо е там. Но той отказал и й казал, че длъжностната характеристика ще „стане много по-ясна с времето“.

Той й казал да му даде още 24 часа, че ще й купи къща и ще й даде повече пари. Марго твърди, че той много се ядосал, когато тя отново му казала, че иска да си тръгне.

„Бях държана в Бароу Грийн Корт, против волята си, като затворник в продължение на няколко дни и все още смятам, че имах голям късмет да избягам".

Тя казва, че в крайна сметка той я пуснал да си тръгне, но докато си отивала, член на персонала й казал „да не казва нищо за времето си тук, или животът ми ще стане много труден“.

„Поглеждайки назад, смятам, че бях вербувана само като потенциален секс партньор или играчка за Ал Файед, оттук и въпросите на интервюто, за да се установи дали съм била девствена“, казва Марго. „Събитията от тази седмица ми повлияха оттогава, вече не съм същият доверчив човек и никога няма да бъда.“

BBC чува разкази и на други жени, които казват, че са били вербувани като бавачки, готвачи и камериерки, които казват, че са били малтретирани в частните му жилища. Те също твърдят, че когато са пристигнали, работата им е изглеждала несъществуваща и смятат, че са били наети под фалшив претекст.

Дубай: „Аз ли бях началото?“

Когато избухна новината за обвиненията в малтретиране срещу Ал Файед, спомените, които Шийна се опитваше да забрави в продължение на 47 години, изплуваха отново.

„Чувах дати, но беше преди това. Бях преди това“, казва тя пред BBC. „Аз ли бях началото?“

Шийна била на 25 години и работела в банка в Дубай, когато за първи път срещнала Ал Файед, след като се преместила там заради строителната работа на съпруга си. Тя казва, че посещенията му като клиент станали по-редовни и той започнал да разпитва за нейния личен живот и кариера, преди да предложи среща за потенциална работа с него.

Докато тя седяла от другата страна на бюрото до него, в офиса му надолу по пътя, Шийна казва, че той започна да се разхожда и се приближил зад нея.

„Когато се обърнах, ръцете се плъзнаха върху раменете ми. Ръцете му бяха навсякъде“, казва тя.

Шийна казва, че Ал Файед я е нападнал сексуално и когато тя се опитала да си тръгне, блокирала вратата. Тя му ударила шамар и най-накрая успяла да го подмине, но той й казал: „Може да съжаляваш за това“.

Шийна казва, че след това Ал Файед непрекъснато я е преследвал, появявайки се на работното й място, в супермаркета и социалния й клуб, повтаряйки думите си на раздяла.

„Заплахата беше там през цялото време“, казва тя. „Веднъж той каза: „Предупредих те, че ще съжаляваш… забелязал ли си, че винаги съм там?“

Шийна казва, че това се е случвало около 20 пъти и в някои случаи той отново я следвал и опипвал.

Ал Файед направи част от ранното си състояние в строителни проекти в Дубай, включително пристанището му
„Продължавах да се моля някой друг наистина да види това да се случи, като си мислех, че ако някой друг го види, това е реално и някой ще направи нещо“, добавя тя.

Тя казва, че той имал ужасна власт над нея, докато сякаш изчезнал. По-късно тя разбра, че той е напуснал Дубай и почувства, че може да диша отново.

Едва през 2015 г., когато здравето на покойния й бивш съпруг започва да се влошава, тя най-накрая му разказва какво се е случило.

„Казах му, защото знаех, че е към края на живота си. И почувствах, че трябва да знае. Защото това беше единствената тайна, която някога съм пазил от него.

Шийна казва, че случилото се сега я ядосва и че най-много съжалява, че не е споделила по-рано, преди Ал Файед да умре.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"