Балканската връзка на Хънтър: Прокурори в САЩ обвиняват сина на Джо Байдън, че е взел пари от румънски олигарх

Прокурорите по делото за наказателни данъци в САЩ срещу Хънтър Байдън, син на президента Джо Байдън, го обвиниха в приемане на плащания от румънски бизнесмен, който да се опита да "повлияе на правителствените агенции на САЩ" във връзка с криминално разследване в Румъния. Според ABC News и Reuters, цитирани и от румънски медии, Байдън е взел пари от румънския олигарх Пую Поповициу.

Американските прокурори твърдят, че компания, контролирана от Поповициу, е наела Хънтър Байдън, за да му помогне да се отърве от обвиненията в корупция в Румъния. Поповициу беше осъден за корупция през 2017 г. по делото, наречено "Ferma Băneasa", но избяга в Англия, където съдебната система отказа да го екстрадира. По-късно, през 2024 г.,същият по хитър начин избегна присъда.

Министерството на правосъдието на САЩ направи разкритията в досие, подадено в сряда във федералния съд в Лос Анджелис, където синът на президента на САЩ Джо Байдън ще бъде съден на 9 септември за укриване на данъци. Той не се признава за виновен.

Според ABS жалбата е свързана с услугите, предоставени от Хънтър Байдън за румънския бизнесмен Габриел Поповициу, идентифициран като "GP" в документацията и когото прокурорите твърдят, че е наел Хънтър Байдън за правни дейности в края на 2015 г. когато Джо Байдън беше вицепрезидент на Съединените щати.

Reuters обаче отбелязва, че не може независимо да потвърди дали "GP" е Поповициу. Адвокатите на Хънтър Байдън не отговориха веднага на исканията за коментар, нито прокурорите. Белият дом отказа коментар. И с Поповициу няма осъществен контакт.

В документа прокурорите посочват, че възнамеряват да представят доказателства показващи, че Хънтър Байдън и негов бизнес партньор са получавали възнаграждения от чуждестранен клиент, който се е опитал да повлияе на американската политика и общественото мнение.

Хънтър Байдън и бизнес партньорът "са били загрижени, че лобистката дейност може да причини политически последици за бащата на обвиняемия", а Хънтър Байдън е искал да скрие "истинската същност" на работата си за GP, добавиха прокурорите.

GP е бил обвинен в подкуп в Румъния

Миналия декември голямо федерално жури обвини Хънтър Байдън за това, че не е платил 1,4 милиона долара данъци между 2016 г. и 2019 г., докато е похарчил милиони долари за лекарства и различни луксозни предмети.

Синът на президента на САЩ също беше обвинен в укриване на данъци за фискалната 2018 година, когато подаде фалшиви декларации. Отделно, Хънтър Байдън беше осъден през юни от съдебни заседатели в Уилмингтън, Делауеър, за лъжа за незаконна употреба на наркотици, когато си купил и пистолет през 2018 г. 

През юли тази година присъдата на бизнесмена Габриел Поповициу на 7 години затвор беше отменена за неопределено време от Апелативния съд в Букурещ с мотива, че престъплението не съществува, припомня Digi24.

Той беше осъден през 2017 г. за търговия на занижена цена с парцел от 224 хектара от Букурещкия университет за агрономически науки.

През май 2023 г. Надзорният комитет на Камарата на представителите на САЩ разкри, че над милион долара са били прехвърлени от корумпиран румънски бизнесмен към семейство Байдън. "Докато вицепрезидентът Байдън изнасяше лекции на Румъния за борбата с корупцията, в действителност той беше ходещ билборд за сина си и семейството му за събиране на пари", каза председателят на комисията, републиканецът Джеймс Комър, на 9 май.

Комисията на Камарата на представителите представи банкови документи, които описват как се твърди, че 3 милиона долара са били прехвърлени от "Bladon Enterprises Limited" на Габриел Поповициу към "Robinson Walker LLC" — контролирана от бизнес партньора на Хънтър - Роб Уокър. Това се е случило между ноември 2015 г. и май 2017 г. От 3 милиона долара, в бележката се посочва, около една трета - 1 038 627,08 долара - е била преведена в банкови сметки, принадлежащи на Хънтър Байдън, снахата Хали Байдън и друг неназован член на семейство Байдън.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Петя Кузева

Този уебсайт използва "бисквитки"