Падането на F-16 коства поста на командира на военновъздушните сили на Украйна, Зеленски го увлони

Позицията на Николай Олешчук временно ще бъде заета от генерал-лейтенант Анатолий Кривоножко

Украинският президент Володимир Зеленски уволни командира на военновъздушните сили на страната, ден след като Киев съобщи, че американски изтребител F-16 се е разбил и пилотът е загинал, предаде АФП.

Във видеопослание Зеленски заяви, че е „решил да смени командира на военновъздушните сили“, за да „укрепи“ военното ръководство на Украйна, след като публикува президентски указ за отстраняване на Николай Олешчук от поста.

По-рано неговата канцелария публикува президентски указ за официалното отстраняване на Николай Олешчук от поста.

Катастрофата на F-16 е сериозен неуспех за Киев, който от месеци лобира пред Запада да изпрати модерния изтребител.

Това беше първата докладвана загуба, само няколко седмици след като Украйна започна да получава свръхзвуковите самолети.

Военните съобщиха, че самолетът и пилотът са се разбили по време на бойна мисия по-рано тази седмица, след като са свалили пристигащи руски ракети.

Депутатът Мариана Безугла, която е член на парламентарната комисия по отбрана, сигурност и разузнаване, заяви, че F-16 е бил свален от системите за противовъздушна отбрана на Украйна в случай на приятелски огън.

В отговор на тези твърдения по-рано в петък Олешчук я обвини, че се опитва да дискредитира украинските военни лидери, и заяви, че се провежда пълно разследване на инцидента.

Зеленски не предостави повече подробности за причините, поради които е решил да смени командира на военновъздушните сили, като каза само, че командният му екип „трябва да се подсили“.

Генерал-лейтенант Анатолий Кривоножко, който ръководи операциите на военновъздушните сили в централната част на Украйна, временно ще поеме ролята на общ командир, съобщиха от военновъздушните сили. 

"В съответствие със заповедта на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Анатолий Кривоножко, командир на въздушното командване "Център" на ВВС на Украйна, е допуснат временно да изпълнява задълженията на командир на ВВС на Украйна", се посочва в съобщението.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"