Пак подхващат учебните програми

Среща с образователни шефове

PISA в електронна среда

Разработена е визия за цялостна промяна на учебните програми към по-голяма рамковост и интердисциплинарност, която в следващите седмици ще се обсъжда с всички заинтересовани страни. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на национално съвещание с регионалните управления на образованието.

“През миналата година актуализирахме учебните програми от 1. до 10. клас, но е необходимо да се направи по-сериозна стъпка за промяна и за създаване на повече възможности за практическо приложение на наученото”, каза министърът. От МОН отчетоха, че през този месец предстои да стартира и проект за разработване на нов модел учебни програми в училищното образование на стойност 800 000 евро.

Това ще стане факт, след като сме спечелили подкрепа по инструмента за техническа помощ на Европейската комисия за реформа на учебните програми за качество и високи постижения в образованието.

Друга важна задача през настоящата учебната година е свързана с провеждането на международното изследване PISA 2025 г., което ще бъде с фокус върху природните науки. “Обмисля се тестът да се осъществи в електронна среда”, каза проф. Цоков.

Обмисля се и диктовката в изпита от НВО в края на 4. клас през предстоящата учебна година да бъде заменена със задача за редактиране на текст.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"