Пакистан и България винаги са се радвали на приятелски връзки

55 години от установяване на дипломатически отношения между Исламабад и София

Двустранната търговия не отразява истинския потенциал на двете държави

Пакистан и България винаги са се радвали на приятелски връзки, продиктувани от взаимно уважение и сходства във възгледите за глобално и регионално развитие. Дипломатическите отношения между двете страни са установени на 15 юни 1965 г. Всъщност само преди няколко седмици отбелязахме 55-ата годишнина от стартирането на официалните връзки между двете държави, макар и по съвсем скромен начин, с оглед на ситуацията около коронавируса и спазването на мерките за социална дистанция. От друга страна, България отваря посолството си в Исламабад през 1968 г. Тогава София е била акредитирана едновременно към пакистанската дипломатическа мисия със седалище в Белград и по-късно Букурещ от август 1965 г. до май 1971 г.

Първият постоянен пратеник е посланик Мустафа Камал, който е представил акредитивните си писма на 2 юли 1971 г. На реципрочна база, най-ранният посланик на България е Стоян Караджов, чието пълномощие е влязло в сила през ноември 1965 г.

Посолството на Пакистан в България бива затворено от 1980 г. до 2009 г., докато българският дипломатически пост продължава да функционира. По време на това прекъсване, представителството в Букурещ е имало дългосрочна акредитация за България. В крайна сметка Пакистан отваря отново посолството си в София на 12 юни 2009 г. и функционира оттогава. През 2015 г. двете държави отбелязаха 50-годишнината от установяването на дипломатически отношения, по време на която България пусна пощенска картичка, за да отбележи повода.

Двустранната търговия не отразява истинския потенциал, а нейната усреднена стойност за календарната 2019 година се равнява на 45,6 милиона щатски долара, износът от Пакистан е приблизително 30,9 милиона щатски долара, а вносът от България е изчислен на около 14,7 милиона щатски долара. Множество договори са сключени в много сфери на дейност, и именно те са по-често споменавани, поради липсата на реална дейност и последователност от прагматична гледна точка.

По същия начин, като член на ЕС, ОССЕ, Групата на ядрените доставчици (NSG), МВФ, Берлинския процес, СТО и НАТО, България придоби допълнителна значимост за пакистанската външнополитическа матрица.

Геополитическата u позиция u позволява да поеме мантията на държава, укрепваща външните граници на ЕС, като същевременно е в точка, в която координатите на Западна и Източна Европа и Мала Азия се препокриват. Вглеждайки се в по-голяма дълбочина, по отношение на разстоянието по суша, България е най-близката страна от ЕС до Пакистан. Пътуване по суша през Иран и Турция би продължило 55-60 часа, доверявайки се на Google Maps.

Посолството на Пакистан е поело отговорността да олицетворява - така да се каже - богатството на пакистанското културно наследство и синтеза, който има с българските традиции от няколко аспекта. Множество теории убеждават, че прабългарите са се преселили преди много векове от Южна Азия до земите, които днес съставляват България. Северните територии на Пакистан много наподобяват България, по-конкретно при традиционното облекло. Жените - калаши от Читрал носят дрехи, които са много близки по детайли до вековната носия.

Пакистан е благословен с пет осемхилядника, върхове с надморска височина над 8000 метра. Български алпинисти са били привличани към предизвикателствата, които предлагат високите планини на Пакистан. Сред алпинистите, които са положили усилията и са достигнали върховете на тези планини, чрез издръжливост и сила, са Минко Занковски, Емануил Деянов, Тодор Минков, Иван Томов, Боян Петров, Атанас Скатов, Дойчин Боянов, Младен Данков и др. Многогодишното предизвикателство, поставено от нашите възвишени върхове, непрекъснато отговаря на тези дръзки души от последните три десетилетия, от лятото на 1990 г.

За нас в посолството, сътрудничеството с нашите български партньори е упражнение за спонтанност. Придържайки се към този способ, споделянето на нечия култура и в същото време изучавайки корените на събеседника, съвсем естествено носи своите ползи. От гледна точка на практиката, човек винаги усвоява произхода на другия по-бързо, когато обстоятелствата предлагат положителна атмосфера.

Едни от най-простите начини за постигане на това, е посредством култура и спорт, или т. нар. културна или спортна дипломация. Тези елементи оказват най-голямо въздействие при минимални разходи и усилия. Ето защо, ако двама души от различен произход, споделят обща трапеза, това оставя трайна следа по пътя на опознаване.

По-нататък, посолството организира няколко събития през 2019 г. и ограничен брой през тази календарна година. Размерите на тези програми варираха, но подчертаха факта, че има толкова много за споделяне с българските приятели. Официалната уеб страница и фейсбук акаунта на посолството са достъпни, за да може да се проследи постоянния стремеж, който използваме, за да вдъхновяваме спортната/културната дипломация.

Има толкова много красота, навсякъде из България, не на последно място и атмосферата, която привлича посетителите извън София. Екипът на посолството сме пътували в провинцията и до няколко малки градове, за да преоткрием цялостната красота и кулинарията. Последните имат толкова много, което да предложат. Човек трябва да има предвид, че местното наследство е толкова разнообразно, толкова многолико, че жизнеността му никога не пропуска никого.

По отношение на икономическото припокриване, Пакистан и България имат толкова много възможности за печалба; Следователно, на кратко продуктите, които биха могли да спомогнат за подобряване на търговията са ориз, селско стопанство, текстил, ИКТ, фармацевтични продукти, хирургически инструменти, спортни изделия, туризъм, образование и наука, машини и други апарати, човешки ресурси, енергия, химически съединения, ветеринарна медицина и нефт и неговите производни.

Географската близост, която беше вече подчертана, може да бъде използвана от търговци и търговски предприятия. Теоретично пратка със стоки, натоварени в контейнеровози, може да излезе от границата на Пакистан при Тафтан, провинция Балочистан. След като премине през Иран и Турция, влиза в България - ефективно в ЕС - в порядъка на 7-10 дни. И обратно. Трябва също да се има предвид, че Пакистан и България подписаха Споразумението за избягване на двойното данъчно облагане през юни 2019 г., което е основен фактор само по себе си.

По подобен начин в ИКТ сектора на България, най-високоплатената сфера на дейност е тази, която има голям потенциал. Пакистанските предприемачи в т. нар. „Силиконова долина“ не са сред посредствените, класирани са сред най-добрите в света. Предвижда се Nexus с български колеги да бъде значимо постижение.

Изследват се и подходящи обстоятелства за представяне на българско кисело мляко, лютеница и ароматни масла в Пакистан. От друга страна, пакистанската работна сила е базирана на предприемчивите си младежи, които съставляват 60% от населението от 212 милиона души. Това е огромен ресурс, който може да смекчи демографската чувствителност на България, що се касае до недостига на работна ръка.

Посолството на Пакистан тук в България се гордее, че запознава местното население с пакистанското манго, изкуството TruckArt и пакистанското облекло. Плодът манго влезе на българския пазар през 2019 г., за първи път на Балканския полуостров. Демонстрации по крикет бяха проведени в училища и университети. Пакистанските кулинарни изкушения, като бириани, нихари, ласи, корма, гулаб джаман и наан дори бяха споделени с нашите български приятели.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Посолство на Пакистан в България

Този уебсайт използва "бисквитки"