Паламудът излезе в Царево

Рибарите наловиха каси с паламуд по метода "узакма"

Паламудът излезе в Царево. Местните рибари го сефтосаха преди няколко дни.

Сутринта в сряда те отново се похвалиха с добра слука. Бяха наловили каси паламуд, с тъй наречената „узакма“. Това е стар рибарски метод, при който мрежата се пуска в морето и после се изчаква около час. Тогава морските вълци отново влизат и проверяват колко риба има вътре.

"Морето е още много топло, а едно от задължителните условия е - водата да е около 17 градуса. Трябва да се разхлади", обясниха морските вълци. Паламудите, които са наловили, са били около 800 грама - вече едри екземпляри.

Междувременно комшиите в Турция също преди ден откриха риболовния сезон.

Това, че паламудът е готов - едър и гони килограм, и че се е появил край Царево, означава добра поличба. Рибарите тук ловят и много сафрид, има и цаца. Така че и храната за "царя на морето" е налице, обясниха риболовците.

Има съмнения, че в последните години "магистралата", по която се движат пасажите, минава покрай Царево и Ахтопол задължително. Така, че явно трасето вече е утъпкано.

Риболовният флот на царевци отдавна е в готовност и чака паламуд. Рибата се лови нощем, а когато няма луна, пасажите светят. Тогава лодките ги обграждат и рибарите хвърлят мрежите.

Всяка есен първо се чака паламуд, следва чернокопът. Ако дойде лефер обаче, рибарите започват да се тревожат. Той е най- хищната риба и изяжда всичко по пътя си. Риболовците разказват, че когато се заплете в мрежите им, убива малките рибки, дори когато е сит.

В Царево от вчера започна празник на рибата, който е ежегоден. Освен състезание за най-вкусна рибена чорба, той включва концерти и велопоход - „Рибовело“ съобщи Стоян Чайков, от пресцентъра на морската община.

Освен това от 5-ти, до 8 септември, в рамките на фестивала ще се проведе и регатата „Съединение 2024“.

TRUD_VERSION_AMP:5//
Публикувано от Мария Кехайова, кореспондент на "Труд" в Бургас

Този уебсайт използва "бисквитки"