Памет за Светлин в две столични галерии

Колекционери събират непоказвани произведения на Русев

Излагат творби на художника, който щеше да навърши 86 г., в зали “Средец” и “Райко Алексиев”

С две изложби в памет на големия художник Светлин Русев се отбелязва рождената му дата - 14 юни в София. По традиция всяка година творецът, който си отиде на 26 май 2018 г., представяше нова експозиция.

За да отбележат датата негови негови ученици, колеги и приятели организират изложбата “Светлин” в галерия “Райко Алексиев”, която може да бъде видяна от 14 до 30 юни. Тя търси емоционалната и духовна памет за твореца, за неговата мащабна деятелност, белязала българската култура през последните 60 години.

“Светлин” представя някои от неговите най-значими, знакови произведения като “Огънят”, “Поклонение”, един от десетките портрети на майка му и един от най-изразителните психологически автопортрети. Присъстват и селекция на текстове за Светлин от изключителни умове - Йордан Радичков, Константин Павлов, Петър Увалиев, Богомил Райнов и други. За неговото личностно и артистично присъствие свидетелстват и два документални филма за художника, които ще бъдат показани по време на изложбата. Още една експозиция в памет на Светлин Русев може да бъде видяна в столицата до 17 юни. Тя представя 100 платна, подредени в изложбения салон “Средец” на Министерството на културата (от 1955 до 1980 г.) и в хотел “Анел” (от 1980 до 2018 г.). Организира се от Съюза на колекционерите в България и включва картини от двадесет и един негови членове.

Изложбата “Пътят” показва и творби от ранния период на Маестрото - те разкриват художника преди всичко в неговата интимна светлина - това са пейзажи, голи тела, портрети. Разгърната в хронологичен диапазон от над 60 години, експозицията дава възможност да се надникне освен в творческия път на Маестрото, но и в житейския - този, в който всеки от нас в края се запитва: “Намерих ли пътя?”.

Куратори са проф. Аксиния Джурова и проф. Иван Маразов.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд

Този уебсайт използва "бисквитки"