„Памуковите скали“: Да надникнеш от водните тераси на Памуккале (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мястото е определяно като чудо с терасовидни басейни, приличащи на замръзнали водопади

Несъмнено Памуккале е сред най-впечатляващите обекти в Турция. Туристическа спирка, която заслужава внимание. По данни на Асоциацията на туристическите хотелиери и мениджъри в Денизли близо 1.5 млн. туристи са пътували до там само за първата половина на 2023 г. Някои наричат този природен феномен „Замък от памук“, а други „памучна крепост“ или "планина". На пръв поглед всяко едно от тези сравнения е вярно.

Памуккале се намира в Западна Турция, на около 20 км от Денизли. За някои това е природно чудо с терасовидни басейни, които приличат на замръзнали водопади. Част от списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, травертините изглеждат като памукови облаци с цвят - тюркоаз.

Повечето травертини са защитени поради структурата си. Въпреки това посетителите могат да се разхождат в някои райони на травертините, в които има малки терасовидни басейни. За да се запазят травертините, е необходимо гостите да свалят обувките и чорапите си, преди да влязат в тюркоазените "басейни".

Силата на лечебните води

В съседство с травертините в Памуккале се намира древният град Хиераполис, който е част от този обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Смята се за център за лечение и Wellness, благодарение на подмладяващите термални води, които се намират в този район. Хиераполис е известен с лечебните си термални води, а векове по-късно древният град продължава да привлича посетители, които търсят лечебните води. Древния басейн, заобиколен от антични колони и мрамор, зслужава внимание. С целогодишна температура от 36 градуса, той е известен като басейна на Клеопатра. Легендата разказва, че кралицата на Египет някога се е къпала във водите му. 

От Римска баня до археологически музей

Други забележителни сгради в Хиераполис са тази на Античния театър и Музея на Хиераполис. Театърът се откроява сред тези от римския период в Средиземноморския басейн заради релефите си, изобразяващи митологични истории, и великолепната сграда на сцената и стъпалата за сядане. Римската баня, която някога е била почитан термален център, е превърната в археологически музей. В Музея на Хиераполис се намира колекция от артефакти, открити по време на разкопки в близките руини като Лаодикея и Триполис. Тези съкровища са изложени сред впечатляващите сводести структури на римската баня, изградени от травертинови блокове.

Адреналин във въздуха

В този район може да се усети и доза адреналин. Той се покачва чрез възможностите да се лети с парапланер или балон с горещ въздух. Тези приключения предлагат невероятна гледка към древния град Хиераполис и травертините.

Символ от Библията

Лаодикея се споменава в Новия завет в писмата на Свети Апостол Павел като седалище на християнска община. Тя е една от седемте църкви в Азия. Намира се на границата на днешния Денизли е един от редките градове от римския период притежаващ два театъра. Един от градовете от римския период, притежаващ два театъра. Този град е и вторият търговски и спортен център на Анадола.

Памучна тъкан

Памуккале се слави със своя плат Булдан (Buldan), който се изработва от памучна тъкан с помощта на традиционни техники. Заради техниката на тъкане и подбраните багрила платът е известен с изключителните си ползи за здравето, издръжливост и хипоалергенни свойства.

Храна за шампиони

Най-обичаното ястие в града е кебапът от Денизли, който се приготвя от агнешко месо и се пече в традиционна каменна пещ. Не е за подминаване и традиционното гьозлеме.

TRUD_VERSION_AMP:15//
Публикувано от Анита Иванова

Този уебсайт използва "бисквитки"