Панелките от времето на ГДР станаха хит на имотния пазар в Германия

Търсенето на апартаменти в панелни блокове от времето на социализма се е увеличило рекордно в Германия, пише Bild.

През преди 50 години в бившата ГДР (Източна Германия) е разработена серия панелни сгради WBS 70 (Wohnungsbauserie 70). Те започват да се строят през 1973 г. До 1990 г. са пуснати в експлоатация около 1,3 милиона нови апартамента.

В покрайнините на градовете се появяват панелни микрорайони като "Марцан" в Берлин или "Лобеда" в Йена. След обединението на Германия повечето от блоковете са съборени или модернизирани. Наскоро някои бяха признати и за архитектурни паметници.

Както пише журналистът от Bild Манди Кюнаст, панелките „отдавна са символ на мрачната архитектура на ГДР“. Но сега те се превърнаха в бестселър. В района на името на "Фриц Хекерт" в южната част на Кемниц има опашка от чакащи за наемане на такива апартаменти. В някои сгради не е останало нито едно свободно място.

Основната причина е ниската цена на наема, около 300-500 евро на месец. Кюнаст нарича подобни цени „баснословни“ за днешна Германия, където има недостиг на жилища. Освен това много блокове в покрайнините предлагат красива гледка към горски територии.

Според интерактивна анкета на изданието с въпрос към читателите, дали могат да си представят да живеят в панелка, от близо 50 000 анкетирани 61% са отговорили утвърдително, а 39% - отрицателно.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"