Панихида в памет на загиналите от 28-ми Стремски пехотен полк отслужиха за първи път в Карлово

За първи път в Карлово бе отслужена панихида в памет на загиналите воини от 28-ми Стремски пехотен полк, взели активно участие в освобождението на Източните Родопи.

Церемонията се проведе в района на 61-ва Стрямска механизирана бригада, която е достоен наследник на воините от 28 –ми Стремски пехотен полк, а слово произнесе кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов.

„Тези, които загинаха от 28-ми Стремски пехотен полк и хилядите чеда на майка България, тръгнаха да осъществят големия идеал, който стоеше пред българската държава след нейното Освобождение. Идеалът да бъдат обединени в една държава всички територии, гранични на България тогава, в които живее традиционно българско население. В които стотици години е живяло българско население и които винаги са били част от майка България….Да бъде вечна паметта на загиналите от 28-ми Стремски пехотен полк за свободата, независимостта и целостта на България“, бяха думите на кмета д-р Емил Кабаиванов.

Отец Марко Тодоров архиерейски наместник на Карловска духовна околия отслужи Заупокойна панихида в памет на загиналите. На ритуала присъстваха генерал Константин Попов, депутат в 44-ото Народно събрание и председател на парламентарната комисия по отбрана, и генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. В знак на признателност бяха поднесе венци и цветя пред „Паметника на загиналите воини във войните 1912-1918 година.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Николай Спасов, кореспондент на "Труд" в Пловдив

Този уебсайт използва "бисквитки"