Папа Франциск: Тръмп е против миграцията, а Харис е за аборта - и двамата са против живота!

Папа Франциск в петък критикува и двамата кандидати за президент на САЩ за "политиките им срещу живота" по отношение на абортите и миграцията. Той посъветва американските католици да изберат кого смятат за "по-малкото зло" на предстоящите избори в САЩ, съобщава АП.

"И двамата са против живота, независимо дали е този, който изгонва мигрантите, или този, който убива бебета", каза Франциск.

Той беше помолен да даде съвет на американските католически гласоподаватели по време на пресконференция, докато се връщаше обратно в Рим от обиколката си в четири държави Азия. Франциск подчерта, че не е американец и няма да гласува.

Нито кандидатът на републиканците Доналд Тръмп, нито кандидатът на демократите Камала Харис бяха споменати по име.

Но въпреки това Франциск се изрази рязко, когато беше помолен да прецени позициите им по два горещи въпроса в изборите в САЩ - абортите и миграцията - които също са от голямо значение за Католическата църква.

Франциск превърна тежкото положение на мигрантите в приоритет на своя понтификат и говори категорично и често за това. Въпреки че твърдо поддържа църковното учение, забраняващо абортите, Франциск не набляга толкова на църковната доктрина, колкото неговите предшественици.

Франциск каза, че миграцията е право, описано в Писанието, и че всеки, който не следва библейския призив да приветства непознатия, извършва "тежък грях".

Той също беше пряк в изказването си за абортите. "Да направиш аборт означава да убиеш човешко същество. Може да харесвате думата, или не, но тя е убийство, каза той. Трябва да видим това ясно."

"Човек трябва да гласува и да избере по-малкото зло", каза той. "Кой е по-малкото зло, жената или мъжът? Аз не знам. Всеки по съвест трябва да мисли и да го прави", каза той.

Това не е първият път, когато Франциск се намесва в избори в САЩ. В навечерието на изборите през 2016 г. Франциск беше попитан за плана на Тръмп да построи стена на границата между САЩ и Мексико. Тогава Франциск заяви, че всеки, който изгражда стена, за да не допуска мигранти, "не е християнин".

В отговор в петък Франциск припомни, че е отслужил литургия на границата между САЩ и Мексико и "имаше толкова много обувки на мигранти, които свършиха зле там".

Тръмп обещава масови депортации, точно както направи при първата си кандидатура за Белия дом, когато имаше огромна пропаст между неговите амбиции и правните, финансови и политически реалности на подобно начинание.

Конференцията на епископите на САЩ, от своя страна, нарече аборта "първостепенен приоритет" за американските католици в своите публикувани съвети за избирателите. Харис защити правата на аборт и подчерта подкрепата за възстановяване на федералното право на аборт.

"За аборта науката казва, че месец след зачеването всички органи на човешкото същество вече са там, всички. Извършването на аборт означава убиване на човешко същество. Независимо дали ви харесва думата или не, това е убийство. Не можете да кажете, че църквата е затворена, защото не позволява аборти. Църквата не разрешава абортите, защото те убиват. Това е убийство.", обясни Светият Отец. 

Въпреки това, клетките едва започват процеса на развитие на органи в най-ранните седмици на бременността. Американският колеж по акушерство и гинекология казва, че до 13-та седмица всички основни органи са се оформили. Например, сърдечната тъкан започва да се формира през първите два месеца - първоначално тръба, която едва по-късно се развива в четирите камери, които определят сърцето.

TRUD_VERSION_AMP:0//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"