Папата: Трябва да искаме прошка за сексуалното насилие над деца в Католическата църква

Папа Франциск, който е на посещение в Белгия, заяви, че Католическата църква трябва да иска прошка за сексуалното насилие над деца. Папата, който от снощи е в Белгия, произнесе реч в кралския дворец, в Брюксел, предаде БНТ. Според него в Католическата църква има много болезнени свидетелства за сексуално насилие над деца, които са скандални и срамни.

В остра реч за педофилските скандали в Католическата църква, премиерът в оставка Александър Де Кро заяви, че за жертвите на сексуално насилие думите вече не са достатъчни, а трябва да се предприемат конкретни стъпки. Според премиера случаите на сексуално насилие и принудителни осиновявания сериозно са накърнили доверието в Католическата църква.

В приветствената си реч белгийският крал Филип също говори предимно за сексуалното насилие в Католическата църква. Според него децата ще носят със себе си до края на живота си ужасното страдание, което им е било причинено. В кралския дворец присъстваха и хора, които през годините са били жертви на сексуално насилие.

Подобно на други държави, Католическата църква в Белгия също години наред е разтърсвана от скандали, свързани със сексуално насилие над деца.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"