Париж не иска въздушни таксита

На предстоящата лятна олимпиада в Париж платежоспособните гости трябваше да имат възможност да се придвижват бързо с въздушни таксита на германската компания Volocopter. Френската столица страда от силно натоварен трафик и огромни задръствания. Правителството беше дало зелена светлина за плаваща платформа за излитане и кацане в река Сена. Градската администрация обаче ще наложи временна забрана срещу въздушните таксита, като основният мотив е екологичен.

Полет с електрическо въздушно такси, което работи подобно на дрон, използва 30 пъти повече енергия и отделя 45 пъти повече парникови газове в сравнени с едно пътуване с градското метро, обосновават се противниците на идеята за бърз транспорт за пътници с дебели портфейли. „Въздушните таксита са екологичен абсурд за ултрабогатите“, коментира градският служител по околната среда Дан Лерт от зелените.

Въздушните таксита обаче имат право да летят безплатно само за демонстрационни цели. За търговски полети все още се чака одобрение от европейския орган за авиационна безопасност.

TRUD_VERSION_AMP:2//
Публикувано от Труд news

Този уебсайт използва "бисквитки"