Парковете и горите в Атика ще останат затворени поради изключителния риск от пожар

Парковете и горите под отговорността на регион Атика ще останат затворени днес поради изключителния риск от пожар, съобщава ERT. Една от превантивните мерки, които се прилагат през сезона на пожари, в съответствие с указанията на Националната агенция за противопожарна безопасност, е мярката за превантивна забрана на движението на превозни средства и престоя на екскурзисти-пешеходци в националните гори, гори и уязвими зони  в дни и часове, които се считат за опасни, като се вземат предвид особеностите на всеки регион.

„Екстремен  (състояние на тревога - категория 5) ще бъде рискът от пожар в райони на регион Атика”, според приложената карта за прогнозиране на риска от пожар, от Генералния секретариат на гражданските „Защита”.

Според прогнозната карта за опасност от пожари  са следните области:

Регион Атика (остров Китира)

Област Пелопонес

Регион Западна Гърция (Илия, Ахая)

Регион на Централна Гърция (Фокида, Виотида, Фтиотида, Евия, включително остров Скирос)

Северноегейски регион (Лесбос, Хиос)

Прогнозира се северен вятър със сила 6-7 и на места 8 по скалата на Бофорт, което повишава опасността от пожари в суха растителност.

Генералният секретариат на гражданската защита (civilprotection.gov.gr) на Министерството на управлението на климатичните кризи и гражданската защита е информирал незабавно компетентните публични органи, както и регионите и общините на горните региони, за да бъдат в повишена готовност за гражданска защита  и да реагират на всякакви пожарни инциденти.

Една от превантивните мерки, прилагани през сезона на пожари, в съответствие с указанията на Националната агенция за противопожарна безопасност, е мярката  за превантивна забрана за движение на превозни средства и престой на туристи в горите и уязвимите зони на дни и часове, считани за опасни, като се вземат предвид особеностите на всеки регион. Точните райони и времето на забраната се определят с решения на местните заместник-областни управители.

Решението се отнася за всяко регионално звено  и се прилага в дните , в които индексът на риск от възникване на горски пожари според прогнозната карта е от категория 3, 4 или 5.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Труд онлайн

Този уебсайт използва "бисквитки"