Парламентът заседава извънредно, но заради ПВУ

Финансовият министър Людмила Петкова потвърди информацията на “Труд news”

Губим 653 млн. евро, ако не се гласуват нормативни промени до 15 октомври

Очаква се ДПС-Доган да се опита да вкара точката за ареста на депутата Джейхан Ибрямов

Служебният министър на финансите Людмила Петкова потвърди информацията, която първи “Труд news” съобщи, че се очаква 50-ото Народното събрание да заседава извънредно в разгара на предизборната кампания въпреки приетите правила, които предвиждат в периода на предизборната кампания депутатите да не работят. Това е дежавю с предишната легислатура, като 49-ото НС също се събра извънредно в разгара на агитационния период през пролетта, а заседанията не родиха нищо друго освен предизборна реторика и безплодни спорове между политическите сили.

Причината за извънредната сбирка на депутатите ще бъде нов опит за приемането на исканите от Брюксел законови промени по Плана за възстановяване и устойчивост, от които зависи получаването на втория транш от парите по ПВУ от 653 млн. евро. В конкретика - следва да се актуализира Пътната карта за климатична неутралност на България, както и да се одобри доклад на министъра на финансите относно изменение на Националния план за възстановяване и устойчивост в Компонент 4 “Нисковъглеродна икономика” и договаряне по глава REPowerEU.

Именно тези точки предизвикаха ексцесии в последния работен ден на Народното събрание - 26 септември, когато след неколкочасови почивки, дадени от шефа на НС Рая Назарян от ГЕРБ, за да се събере кворум, парламентарните групи на “Има такъв народ” и “Възраждане” блокираха парламентарната трибуна, правейки невъзможно приемането на законовите промени. Аргументите им - срещу получаването на малко над милион лева ще бъде затворена индустрия за милиарди, а хиляди работници в “Мариците” и мините в региона ще останат без работа.

“Бях в Народното събрание, където уточнявахме за извънредно заседание за Плана за възстановяване”, съобщи министър Людмила Петкова преди заседанието на Съвета за икономически анализи в Министерски съвет. Все още обаче няма решение за конкретна дата, когато депутатите да се съберат. Което впрочем не е толкова лесна задача с оглед на това, че повечето от народните избраници са из страната, агитирайки за хорската подкрепа.

“Всичко зависи от политическите сили (относно датата на заседанието - бел. ред.), но те разбират отговорността си”, оптимист бе финансист номер едно. Според нея крайният срок, в който България следва да приеме промените, за да не изгуби средствата, е “около 15 октомври”.

Не само ПВУ обаче ще е казусът на въпросното извънредно заседание на Народното събрание. Както “Труд news” писа преди дни, такова заседание се очакваше да се свика през следващата седмица, но по друга тема - задържането на изключения от парламентарната група на ДПС депутат Джейхан Ибрямов, верен на почетния председател на Движението Ахмед Доган. По наша информация “доганистите” вече са събрали нужните минимум 48 подписа, за да се свика извънредно заседание, след като получиха подкрепа от ППДБ. До последно обаче те изчакваха дали Софийският апелативен съд ще остави Ибрямов в ареста, което в крайна сметка се потвърди на заседание вчера. Уточняват се и точните мотиви на искането от страна на хората на Доган, които по всяка вероятност ще искат точката да се разгледа заедно с казусите по ПВУ. Дали това ще се случи обаче зависи от председателя на най-висшия законодателен орган Рая Назарян.

TRUD_VERSION_AMP:1//
Публикувано от Иван Гергов

Този уебсайт използва "бисквитки"